Apps & Gadgets Verticale muis

Verticale muis went verrassend snel, maar niet over alles is even goed nagedacht

Logitech MX Vertical. Beeld Logitech

Wie naar de gemiddelde muis kijkt die kantoormedewerkers nog altijd aan hun computer hebben hangen, kan tot de onterechte conclusie komen dat er sinds de opkomst van de eerste muizen niets is veranderd. Goed, bij de Xerox Star-computers uit begin jaren tachtig zat een muis die wat hoekiger is, maar vreemd genoeg is er in de ergonomie van het apparaat in de basis verder weinig aangepast. Althans, voor de massa. Met alle ellende van dien; niet voor niets werd de term ‘muisarm’ de aanduiding voor allerlei aandoeningen die te maken hebben met het veelvuldige gebruik van de aanwijzer. 

Logitech onderneemt nu – na minder bekende fabrikanten als Anker en R-Go Tools – een nieuwe poging om de muis voor het grote publiek anders vorm te geven. Die poging gaat niet zover als Logitechs recente MX Ergo met een trackball. De MS Vertical is in de basis een gewone muis die op zijn kant ligt. Het apparaat is volgens de fabrikant ontworpen om de spanning van de onderarm en de druk op de pols te verminderen. Waar de pols bij een normale muis in een wat geforceerde platte houding ligt, ligt hij bij de verticale variant in een hoek van welgeteld 57 graden. We hebben het niet nagemeten, maar het idee is duidelijk: de hand bevindt zich in een natuurlijker positie. Een beetje zoals je iemand een hand geeft. Of dit op de lange termijn daadwerkelijk spanning vermindert, weten we niet, maar in de praktijk werkt de draadloze muis prettig. De verticale houding went verrassend snel. Aan de rechterkant zitten het scrollwieltje en de linker- en rechterknop. De bediening vergt enige gewenning omdat je met de duim tegenwicht moet geven. Je klikt immers niet naar beneden. 

Hoe lekker de muis ook in de hand ligt, Logitech lijkt niet over alles even goed te hebben nagedacht. Neem de twee knoppen ter linkerzijde. Deze zijn bedoeld om bij het surfen terug en vooruit te gaan, maar zijn in de praktijk nutteloos. Het is namelijk vrijwel ondoenlijk om zo’n knop in te drukken zonder tegelijk aan de rechterzijde óók een knop te beroeren voor de benodigde tegendruk. Raar, maar in het dagelijks gebruik niet onoverkomelijk. Eén nadeel is inherent aan het ontwerp: je kunt de muis niet afwisselend met de linker- en rechterhand gebruiken, iets wat sommige mensen zich hebben aangeleerd om eventuele rsi-klachten te verlichten. En linkshandigen komen sowieso van een koude kermis thuis.

Logitech MX Vertical: adviesprijs 109 euro. 

Logitech MX Vertical. Beeld Logitech
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden