de gids volkskeuken

Vegetarische moussaka

Beeld thinkstock

Aubergines. Je houdt ervan of je haat ze. Er schijnt geen tussenweg te zijn. Dat vind ik raar, want je kunt aubergines nou niet betichten van een zeer uitgesproken smaak of een onhandelbare structuur. Tuurlijk, als je de aubergine in plakken snijdt en grilt, met een beetje zout en wat olijfolie erover, dan smaakt het onmiskenbaar naar aubergine.

Maar in blokjes, meegestoofd in bijvoorbeeld ratatouille, proef je meer tomaat en kruiden dan aubergine. En in melanzane parmiggiane is aubergine niet meer dan een drager voor tomatensaus en gesmolten kaas. (‘Mam, dat hadden ze toch bij de pizzeria? Zullen we uit eten?’ )

Ik stond hardop te denken wat ik nou moest met die drie prachtige glimmende aubergines die ik op de markt had gekocht. Ik had niet door dat Dochter al lang weer van de trampoline af was, tot ze commentaar begon te geven. Dat staat tussen die haakjes. Zij houdt ook van aubergine. Uiteindelijk werd het moussaka. (‘Ooo! Met aardappel!’)

Ingrediënten

500 g geschilde aardappels

2 rode uien

250 g champignons

4 tenen knoflook

olijfolie

1 blik tomatenblokjes

1 groot blikje tomatenpuree

1 el verse tijm (of 1 tl gedroogde)

laurier

zout, peper

3 aubergines

50 g boter

50 g bloem

500 ml melk

nootmuskaat, zout, peper

100 g extra belegen kaas

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook de aardappels 5 minuten in gezouten water. Giet ze af, laat ze afkoelen en snij ze in plakjes.

Snipper ui, champignons en knoflook en bak ze een paar minuutjes in de olijfolie. Doe de tomatenblokjes en de tomatenpuree erbij, en evenveel water als puree. Roer tijm, laurier, zout en peper erdoor, breng aan de kook en laat het zachtjes pruttelen.

Snijd de aubergine in plakken van 1 centimeter dik en gril ze in een contactgrill of in je grilpan tot ze mooie streepjes hebben.

Maak de bechamelsaus: smelt de boter, voeg de bloem toe, laat het al roerend even garen en roer er beetje bij beetje de melk door. Breng op smaak met laurier, zout en peper en nootmuskaat. Laat het even pruttelen.

Bouw nu de moussaka op: vet een ovenschaal in, schik de aardappelplakjes netjes en overgiet ze met de helft van de tomatensaus. Leg dan de plakken aubergine erop en schenk daar de rest van de tomatensaus over. Giet als laatste de bechamel over de moussaka en bestrooi met de kaas.

Plaats 45 minuten in de oven, de laatste paar minuten even de grill aanzetten voor een mooi krokant kaaslaagje. Serveer met een salade.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.