Het Nieuwe Eten Misobouillon

Vegetarische misobouillon kan best wat vlees op de botten gebruiken

De vegetarische bouillon van Bouillon Brothers. Beeld Rechtenvrij

Het is alweer twee jaar geleden dat jongelui het vleesaftreksel herontdekten dat, zo wil het verhaal, gezond is en energieopwekkend bovendien: bouillon. Vooral na een lesje yoga zou deze van botten getrokken warme drank de inwendige mens enorm versterken.

Deze krant dook op de trend en onder de kop ‘Tot op het bot’ verscheen een verhaal waarin gepoogd werd te verklaren waarom in New York, Londen en Amsterdam iedereen plotseling wegliep met bouillon. Het beeld van de (groot)moeder, turend en roerend in een pan bouillon, vervaagde: dit was andere koek.

Voor de zekerheid werd aan een hoogleraar Voeding en Gezondheid nog even de vraag voorgelegd hoe gezond bouillon eigenlijk is. Nauwelijks, antwoordde de hoogleraar. Dat was dan wel weer jammer.

Maar goed, de test. Op de golf van de bouillontrend ontstond Bouillon Brothers, uitbaters van twee bouillonbars in Amsterdam en makers van drie variaties: kip, rund en miso. De bekers verse bouillon zijn ook verkrijgbaar in supermarkten, en trouwens niet goedkoop: € 3,99 voor 400 gram.

We kozen voor de vegetarische variant, van miso. Daar komt geen bot aan te pas. Miso is, we moesten het opzoeken, een kruiderij van gefermenteerde sojabonen. Japanners zijn er gek op.

Wij moeten even wennen. De bouillon blijkt niet helder te zijn. De droesem zakt snel naar de bodem. Helaas mist deze bouillon ook nog eens kracht. De vegetarische variant kan – excuses voor de woordspeling - wel wat vlees op de botten gebruiken.

6,5

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.