De Gids Het nieuwe eten

Vegetarische köttbullar van Ikea smaakt flauw en nietszeggend

Beeld Ikea

Wat ze verzinnen, in de voedselindustrie! Vandaag: vegetarische köttbullar van Ikea.

Köttbullar, je blijft er van eten. Köttbullar is Zweeds voor gehaktballen, zoals de meeste mensen wel weten. Ze zijn bekend geworden door Ikea en werden hier een maand geleden zuinigjes beoordeeld: een 6.

Uit het rapport: ‘De Zweedse köttbullar van Ikea smaken hetzelfde als de Hollandse frikandel. De smaak is een tikje weeïg; op zich niet verkeerd, maar als we zin hebben in een frikandel gaan we wel naar de snackbar.’

Lezer Floris Duyfjes uit Dordrecht klom in de pen en gaf ons groot gelijk. ‘Negentig procent van de dingen die de Ikea-gaarkeuken fabriceert, zijn inderdaad kwalitatief uiterst teleurstellend, smakeloos, laf en laten een natte karton-indruk achter, zowel qua geur als smaak.’

Hij vond dat we de vegetarische variant van de köttbullar hadden moeten proeven. Wij weer naar Ikea. Voor €4,50 schaften we een kilo vegetarische balletjes aan. Ze bestaan sinds 2015, lazen we later.

Met het oordeel van Floris Duyfjes in gedachten (‘Hoewel ze misschien wat minder zout zouden mogen zijn, hebben ze wel een duidelijke bite en eigen smaak die niet teleurstelt’) gingen we aan de slag. Wat blijkt? De vegetarische köttbullar van Ikea zijn groenteballetjes. In meerdere exemplaren troffen wij een ongeschonden doperwt aan.

Het klopt, van die ‘bite’, maar de smaak is nogal flauw en nietszeggend. Toch gooien we er een half puntje bovenop. Hoe minder vlees, hoe beter.

Cijfer: 6,5

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden