Recepten Volkskeuken

Veganistische rabarberaardbeientaart

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Veganistische rabarberaardbeientaart (Nagerecht of tussendoortje voor 12 personen)

Rabarberaardbeientaart Foto Pay-Uun Hiu

J. wilde een taart voor haar ­verjaardag. Want die van de ­vorige keer was zo geweldig, zei ze. Ai, dat schepte verplichtingen. Het was een zowaar schitterend gelukte wortel­chocoladetaart in hartvorm. Hoe ging ik die overtreffen? Niet dus, ik zeg het maar eerlijk. De dag van het feestje was bij mij zo’n klassieke rampdag dat ik mijn toevlucht moest nemen tot een geprefabriceerde bodem. Dit is mijn ­revanche.

Deeg: Leng het lijnzaad aan met de koude melk. Bestrooi een schoon werkoppervlak met bloem. Meng daarop suiker, margarine en citroenrasp en werk dan de bloem (met het zout) en het lijnzaad er doorheen. Doe er lepel voor lepel wat melk bij als het deeg te droog blijft. Kneed – niet te lang – tot een deegbal. Verpak die in plastic en leg een half uur in de koelkast. 

Maak de rabarber en aardbeien schoon en snijd in stukjes. Vet een taartvorm (28 cm) in en bestuif met bloem. Verwarm de oven voor op 175 graden.

Bestrooi het werkvlak opnieuw met bloem en rol het deeg uit tot een lap. Leg die in de vorm. Leg er een vel bakpapier op en vulling voor blind bakken (bonen, bakknikkers). Bak 20 minuten met vulling en ongeveer 10 minuten zonder. Haal de taartbodem uit de oven en laat afkoelen.

Custard: snijd het vanillestokje over de lengte open. Breng de melk in een pannetje met de suiker en het vanillestokje aan de kook en laat ongeveer 20 minuten trekken. Roer een mespuntje koenjit erdoor voor de gele kleur. Haal het vanillestokje uit de melk. Leng de maïzena aan met water en roer die, van het vuur af, met een garde door de melk. Blijf roeren tot de melk indikt, zet hem eventueel nog even kort op (zacht) vuur. Strijk de custard uit over de taartbodem en zet in de koelkast, zodat er een stevige laag ontstaat voor de rabarber erop gaat.

Vulling: breng rabarber, aardbei en agar-agar aan de kook. Voeg likeur en siroop toe, laat ongeveer 7 minuten koken tot de rabarber zacht is. Laat afkoelen en indikken. Vul de taart vlak voor het serveren af met de rabarber-aardbeienmoes.

volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten

Deeg

 100 g suiker

 200 g koude, plantaardige margarine

 rasp van 1 citroen

 300 g bloem

 1 eetl. gebroken lijnzaad

 3 eetl. amandelmelk

Custard

 1 staafje vanille

 250 ml amandelmelk

 1 zakje vanillesuiker

 32 g suiker

 mespuntje koenjit

 3 eetl. maïzena, aangelengd met water

Vulling

 750 g rabarber

 250 g aardbeien

 2 eetl. aardbeienlikeur

 1 à 2 eetl. ahornsiroop

  2 zakjes agar-agar à 2 g 

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Foto Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.