De Gids Recepten

Vegan kerstinspiratie voor op tafel: lekkere recepten op een rij

Misschien gooit u het zelf over de veganistische boeg dit jaar of heeft u straks een nichtje aan de kerstdis zitten dat geen vlees of zuivel eet. Wat zijn de mogelijkheden? We doken het archief in voor smakelijke vegan-recepten. Een fijne chocolademousse behoort ook tot de opties.

Links: de rabarbertaart. Rechts: de veganistische rijstnoedelroerbak.

Ovenasperges met cashewroom & pangrattato

Yvette van Boven is al een poosje in de ban van de cashewnoot. ‘In de veganistische keuken wordt hij vaak gebruikt om room te vervangen en inderdaad, dat werkt. Zonder dat u het doorheeft, eet u zomaar een notenroomsaus die kan wedijveren met eentje die is gemaakt met crème fraîche. Cashew-noten maken het zelfs aantrekkelijk: die zachte, nootachtige smaak is voor asperges een welkome vriend en maakte dit gerecht tot een complete dis waar we de borden bij aflikten.’

Gevulde ‘eieren’ van aardappel

Ook met drie sterren van het Beter Leven-keurmerk leven kippen niet echt lang en gelukkig. De oplossing van Vega Lifestyle Magazine: gevulde ‘eieren’ van aardappel met kikkererwtenpuree. Je bakt de aardappelen in de oven en maakt een heerlijk romige vulling van sjalotjes, citroensap, kerrie en mosterd.

Veganistische chocolademousse

Met chocolademousse als toetje zit je altijd goed: klassiek en toch feestelijk.  Er is een prima variant zonder boter en zonder koemelk. Zelfs zonder eiwitten. En makkelijk ook nog. Met slechts drie ingrediënten: ongezoete amandelmelk, rietsuiker en pure chocolade.

De vegan-variant van de traditionele kippensoep

Traditioneel is dit een echte ‘comfy’ kippensoep met tomatenblokjes, avocado, zure room, kaas. In de vegan-variant van Shannon Martinez (van het boek Eat Vegan) is het een soep met zwarte bonen en mais.
 Volkskok Pay-Uun  Hiu constateert: chef-kok Martinez weet wat vleeseters die geen vlees eten willen.

Veganistische rabarberaardbeientaart

Een heerlijke taart made from scratch, om de gasten tijdens  het Kerstdiner flink mee te imponeren. Op de zelfgemaakte taartenbodem komt custard en daarover weer een mousse van aardbeien en rabarber. 

Gemarineerde aubergines

Als liefhebber van de Franse keuken heeft Volkskok Sake Slootweg de neiging om groente aan te kleden met alles wat een veganist niet mag: spinazie met room, worteltjes in boter en prei met ei. Maar hij kwam een gerecht tegen (met kappertjes, rode pepers en munt) dat erg aanlokkelijk bleek, en zuivel of vlees waren nergens te bekennen.

Tofu met paddestoelen, gember en prei

Een overzichtelijk gerecht uit de koker van Volkskok Loethe Olthuis. Gezond, maar zonder door te slaan zoals sommige superhealthy lifestylegoeroes. In de praktijk betekent dat: met gewone zonnebloemolie en, o gruwel, gekonfijte gember.

Veganistische rijstnoedelroerbak

De voorbereidingen van deze roerbak met platte brede rijstnoedels vergen wat tijd,  maar dan heb je ook wat. Met paksoi, pinda's, doperwten, uitjes en koriander.

Maaltijdsoep van geroosterde groenten

Tijdens de koude feestdagen kunt u gelukkig altijd terugvallen op deze goed gevulde soep van geroosterde groenten. Lekker als tussendoortje na een stevige wandeling  in het bos of als voorgerecht  geserveerd in mooie soepkommen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden