Recept Volkskeuken

Vandaag in de Volkskeuken: Aretha’s soulfood

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: pittige chili met avocadobolletjes. 

Chili met avocadobolletjes Foto Marie Louise Schipper

Ze wilde zichzelf voor haar verjaardag graag maat 46 cadeau doen. Dan is het voor mij goed, zei Aretha Franklin zeven jaar geleden in een interview. Haar liefde voor mooie kleren was niet verenigbaar met haar omvang: de jurkjes die ze zo graag wilde dragen, waren doorgaans niet beschikbaar in haar maat. Want naast haar liefde voor muziek had ze ook nog een andere passie. ‘Ik hou nou eenmaal van junkfood’, zei ze tijdens hetzelfde gesprek. En hoewel die dubbele hamburger soms plaatsmaakte voor een salade, verloor ze pas echt gewicht toen ze ongeneeslijk ziek was.

Desondanks wilde ze twee jaar geleden nog een eigen voedingslijn opzetten met ouderwetse kost: gebraden kip, chili’s en klassieke pompoentaart. Het plan was om zangeres Patti LaBelle de loef af te steken. Die kon de ‘desserts LaBelle’ uit haar succesvolle collectie gerust in de vuilnisbak kieperen als Aretha de markt eenmaal had veroverd. Ze wilde de geschiedenis óók in gaan als the Queen of Soul Food.

Helaas is het niet zo ver gekomen. Voor zover ik weet heeft Franklin geen recept nagelaten. Enig speuren leert wel dat ze in Detroit, haar woonplaats, verdomd lekkere chili maken.

hoofdgerecht voor 4 personen

600 g gehakt, half om half
zout en peper naar smaak
olijfolie
1 ui, in blokjes
2 stengels bleekselderij, in plakjes
1 groene paprika, in blokjes
1 rode paprika, in blokjes
1/2 ja­la­pe­ñopeper (van zaadlijsten ontdaan)
450 g tomaten, in blokjes (of bliktomaten)
1 blikje tomatenpuree (40 g)
200 ml rundvleesbouillon
flinke scheut donker bier
2 teentjes knoflook, gehakt
1 theel. komijn
1 theel. gedroogde oregano
1 eetl. chilipoeder
1 blik chilibonen (400 g), uitgelekt
1 blik kidneybonen (400 g), uitgelekt
ter garnering: wat platte peterselie en bolletjes avocado besprenkeld met limoensap

Bereiding

Kruid het gehakt met peper en zout. Neem een zware koekenpan en bak het vlees gedurende 6 minuten in eigen vet. Giet na een paar minuten het vocht af. Doe het gehakt in een schaal, dek af en zet apart.

Giet een scheut olijfolie in de pan en bak de ui, selderij, paprika’s en ja­la­pe­ño gedurende 5 minuten. Doe in een stoofpan. Voeg dan het rundergehakt, de tomatenblokjes, de tomatenpuree en de runderbouillon toe. Meng goed en laat zachtjes pruttelen. Doe dan het bier erbij.

Voeg de knoflook, komijn, oregano, chilipoeder, zout en peper toe en meng. Doe de bonen erbij en schep goed door. Laat dit gerecht minstens een  uur op een laag vuurtje garen. Roer af en toe. Serveer met plakjes of bolletjes avocado, besprenkeld met limoensap. Garneer met peterselie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.