De Gids bieren

Van Duitse muurbloempjes tot mooi mijmerbier: vijf smakelijke bieren van lage gisting

Ondergistend bier, waarbij het gist lekker langzaam groeit, drinkt lekker door. Vijf smakelijke voorbeelden.

Hoppebräu Helles

Water, mout en hop. Het zijn belangrijke bestanddelen van bier, die in grote mate de smaak van onze pint bepalen. Maar vergeet vooral de gist niet. De belangrijkste taak van deze eencellige organismen is om de suikers uit de mout om te zetten in alcohol en koolzuur. Maar ze doen meer dan dat. Tijdens de vergisting worden ook andere chemische verbindingen gemaakt die het bier karakteriseren. Mooi voorbeeld: de typische banaan- en kruidnagelaroma’s in een Duitse weizen, die op het conto van de gist komen.

De ene gist werkt het liefst bij wat hogere temperaturen (grofweg tussen 15-25 graden Celsius). Hierdoor verloopt het vergistingsproces vlot en worden er veel aromastoffen aangemaakt. Dat wordt bovengisting genoemd. De andere gist doet het graag wat koeler, zeg rond de 10 graden. De vergisting verloopt rustiger en duurt dan ook wat langer. Voor de smaak betekent het dat ondergistende bieren (of bieren van lage gisting) in het algemeen wat neutraler van aard zijn dan bovengistende bieren. Voordeel: een hogere doordrinkbaarheid. Natuurlijk, het bekendste ondergistende bier is pils. Maar er is meer. Geniet van deze vijf bieren van lage gisting. Uw bierspeciaalzaak helpt u graag verder.

Opstap voor de pilsdrinker

Vienna lager is in de VS en Mexico een grager geziene bierstijl dan bij ons. Jammer, want het amberkleurige bier is een uitstekende opstap voor de pilsdrinker die eens iets met een ander karakter wil proberen. We kunnen onder meer terecht bij de Boston Beer Company, die met de Boston Lager al sinds de jaren tachtig opvalt. Voor velen opende dit bier de deur naar craft beer. De 18de-eeuwse Amerikaanse onafhankelijkheidsheld en bierbrouwer Samuel Adams leent zijn naam aan het zeer smakelijke (karamel, toast) en toch ultradoordrinkbare bier.

Samuel Adam Boston Lager

Goed Duits voor een habbekrats

Wie tegen de Duitse grens aan woont, kan die zo even overwippen voor een bezoek aan een Getränkemarkt. Daar liggen de fraaiste Duitse bieren voor een habbekrats voor het oprapen. Misschien de muurbloempjes in het hedendaagse biergeweld, maar goed gemaakte, klassieke Duitse bierstijlen verdienen zonder meer de aandacht van de bierdrinker. Voorbeeld: Schwarzbier, met een zwaar uiterlijk maar dankzij de 4 à 5 procent alcohol licht wegdrinkend. De uitvoering van deze brouwerij uit Bad Köstritz (onder Leipzig) is heel mooi: beschaafd moutig en zacht mollig.

Köstritzer Schwarzbier Beeld Bitburger Braugruppe GmbH

Geen IPA, maar IPL

Het moest er natuurlijk van komen: naast de India pale ale (‘ale’ is bovengistend) komen we ook de typering India pale lager (IPL) tegen, waarmee de ondergistende variant van dit door hop aangedreven bier wordt bedoeld. Wie dus van een goed glas pils houdt, maar benieuwd is wat extra hop doet met het bier, probeert gerust eens deze Ur-Hop van Limburgse makelij (Gulpener): fruitige aroma’s, een medium body en een droge afdronk. Drink ’m niet te koud voor de optimale beleving.

Gulpener Ur-Hop Beeld -

De geur van koekjes

Bockbier kan zowel onder- als bovengistend zijn. Deze nieuwe creatie van de Amsterdamse brouwerij Oedipus is een ondergister, die in een nostalgische bui Madeleine werd genoemd, naar de koekjes die bij schrijver Marcel Proust onbedwingbare jeugdherinneringen naar boven brachten. En de geur van koekjes is ook precies wat we ruiken in dit bier. In de smaak van deze soepel vallende, milde bock zit gelukkig geen dikke zoetigheid, maar een lichte bitter en wat kruidigs. Mooi mijmerbier.

Oedipus Madeleine

Heerlijk helder Helles

De huis-tuin-en-keukenpint in Beieren is toch wel de helles. Hop zingt een toontje lager in dit bier dat zich als neutraal, helder en schoon van smaak laat kenmerken. En natuurlijk licht van kleur, maar dat had de naam al verraden. Dit bier klatert als een Alpenbeek en is zo solide als een lederhosen. De voortreffelijke Hoppebräu Helles is gemaakt door Markus Hoppe, een jonge geest in de beste Beierse brouwtraditie. Een deugdelijk en mild bier. Een alternatief voor de pils bij de zondagse afhaalmaaltijd? Kan, maar daar wordt het eigenlijk tekort mee gedaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden