Vakantiebeurs-trend: 'leuke, rare landen'

AMSTERDAM - Toeristen kunnen van 12 tot 16 januari op de Vakantiebeurs in Utrecht weer ideeën opdoen voor nieuwe reisbestemmingen. Trends: een primitief verblijf tussen dorpelingen en grenzeloze luxe op de camping.Door Nell Westerlaken.

© reuters

Waarom wil een rijke toerist uit Europa logeren bij een boerin in Bolivia of bij een visser in Madagascar? Het is soms moeilijk uit te leggen aan inwoners van ontwikkelingslanden dat bezoekers liever in hun dorp overnachten dan in een luxe hotel. Maar community based tourism - toerisme door en voor dorpsbewoners - is bezig aan een opmars.

Een groeiende groep vakantiegangers gaat voor de 'ervaring', zoals in eigen land kamperen bij de boer populair is. Een paar nachten slapen in een lemen hut, met een vissertje de rivier op of eten rondom de vuurplaats zijn steeds vaker onderdeel van een rondreis door een exotisch land. Bezoekers van de Vakantiebeurs kunnen voor community based tourism dit jaar terecht in het paviljoen van het CBI, het Centrum tot Bevordering van Import uit Ontwikkelingslanden.

Avontuurlijke reizigers
'Die leuke, rare landen', heten de CBI-deelnemers inmiddels bij vaste beursbezoekers. Het zijn ook niet de meest doorsnee-bestemmingen: Bolivia, Georgië, Oeganda, Ghana en Madagascar om er een paar te noemen. Ze wekken de nieuwsgierigheid van avontuurlijke reizigers die in deze sector elk jaar meer aanbod krijgen.

Op steeds meer plaatsen zetten lokale gemeenschappen hun schroom opzij om toeristen te ontvangen. 'Vaak moet men nog leren omgaan met vakantiegangers', zegt Willem Reijnders van het CBI, 'maar het kan een geweldige economische en culturele impuls geven.'

Hij haalt het voorbeeld aan van een moeder in Ecuador die trots de nieuwe schoenen van haar kinderen liet zien. 'Dankzij het toeristengeld hoefden ze niet meer op autobandschoenen te lopen.'
De basis van toerisme naar lokale gemeenschappen is een homestay: een bed & breakfast, een papa-en-mamahotelletje, een lodge of camping die door het dorp wordt gerund. 'Hiernaast heeft het toerisme allerlei dwarsverbanden met dagelijkse activiteiten in de gemeenschap', zegt Reijnders. 'In Ecuador, Georgië of Ghana kun je bijvoorbeeld natuurtochten maken onder leiding van dorpsbewoners.

Townships
Op andere plaatsen kun je varen, vissen, weven of muziek maken.'
Ook een toeristisch ontwikkeld land als Zuid-Afrika krijgt onderdak bij het CBI voor community based tourism. De organisatie Dreamcatcher, met 25 jaar ervaring, regelt niet alleen accommodatie in townships, maar organiseert ook kookcursussen, adventure tours en alternatieve trips door wijngebieden.

De bevolking krijgt training die kan variëren van het opzetten van kookcursussen en wandelexcursies tot boekhouden. Door de komst van toeristen kijken sommige volkeren met nieuwe ogen naar hun tradities, vertelt Reijnders. 'Ik zag in Ecuador hoe de lokale jeugd weer oude dansen ging uitvoeren door de komst van toeristen. En die vinden het prachtig om zelf mee te doen.' Een aantal van de deelnemers in het CBI-paviljoen brengt muziek- en dansgroepen mee naar Utrecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.