De Gids Het nieuwe eten

Überhip toetje Hngop blijkt eeuwenoud ingedikt melkproduct met kwarkachtige structuur

Wat ze verzinnen, in de voedselindustrie! Deze week: Hngop, dat is gewoon hangop.

Hngop van Qarc.

Het nieuwe eten is soms Het oude eten. Dat is ontzettend verwarrend, want voor je het weet sta je in de supermarkt oude wijn in een nieuwe zak af te rekenen.

Bij het almaar uitdijende schap met zuivelproducten en toetjes troffen we onlangs Hngop aan, tussen de ontelbare yoghurt- en kwarkvarianten. Hngop, het stond er met grote letters. Prima naam voor een überhip toetje natuurlijk. Het zal wel iets Scandinavisch zijn. Of IJslands.

Thuis ging er pas een lichtje branden. Ze hadden de a weggelaten, om redenen van marketingtechnische aard vermoedelijk. Waren we er toch weer ingetuind. Hngop is gewoon hangop, het eeuwenoude melkproduct dat – waar zouden we zijn zonder Wikipedia - wordt bereid uit yoghurt of karnemelk en dat vaak als nagerecht wordt gegeten, bijvoorbeeld met fruit, maar bijvoorbeeld honing kan ook.

Vroeger werd de yoghurt of karnemelk op een theedoek gegoten die boven een schaal was gespannen, bijvoorbeeld met behulp van wasknijpers. Eenmaal uitgelekt kon er een ‘ingedikt melkproduct met een kwarkachtige structuur’ worden geserveerd: hangop.

Verrassend is het dan allang niet meer dat de smaak het midden houdt tussen kwark en yoghurt. Hoe kan het ook anders. Maar ons hoor je niet mopperen. Vergeet de naam van de producent, Qarc (!), en de ontbrekende a. Hangop is toe aan een revival, het oude eten wordt het nieuwe.

Cijfer: 8

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden