kerstdiner bier

U mag ook bier drinken bij dit kerstmenu

Beeld Oof Verschuren

Aperitief: Boon Oude Geuze

Wat zet de smaakpapillen beter op scherp dan een fraaie Oude Geuze. Het op natuurlijke manier vergiste bier uit de omgeving van Brussel brengt prikkelende, fascinerende zuren mee. Sommigen noemen dit de champagne onder de bieren. Maar stiekem vinden we dit lekkerder. Neem wel altijd een ‘oude’ geuze. Want dat is de echte.

Beeld Oof Verschuren
Beeld Oof Verschuren

Faux Gras: Dupont Saison

Een veelheid aan aardse ingrediënten vraagt om een bier met een stevig, wat rustiek karakter. Komen we uit bij saison bier, van oorsprong uit het Franstalige deel van België. Afhankelijk van de uitvoering kan de smaakmeter neigen naar zuur, bitter, kruiden of nog meer. Maar droog is het altijd. Die van Dupont geldt als referentie voor deze stijl. Kan niet missen dus.

Beeld Oof Verschuren

Carpaccio van koolrabi: Maximus Brutus

Stoer bier voor een stoer gerecht. Vienna lager, of amber lager, is als een stevige pils met wat meer kleur. Dat komt door de mout. Je proeft het ook terug: meer granig, licht zoet, net even wat meer te beleven. En dat geldt helemaal voor de uitstekende uitvoering van het Utrechtse Maximus.

Beeld Oof Verschuren

Eend: Rodenbach Grand Cru

Vlaams roodbruin bier heeft alles in zich om een waardige danspartner te zijn van dit mooie, klassiek-met-een-twist gerecht. En of het nu komt door de lange bereiding – het bier rijpt jaren in grote houten vaten – of door de diverse verschillende micro-organismen die zich er over ontfermen: een rijke, complexe, zoetzure smaak wacht de drinker.

Beeld Oof Verschuren
Beeld Oof Verschuren

Taart met blauwe kaas: Jopen Mooie Nel

Blauwe kaas en IPA is mooie combinatie. Neem een hapje met kaas, dan een slokje van deze Haarlemse IPA en let op wat er in je mond gebeurt. Grappig hè? Jopen’s Mooie Nel is een fraai bier dat zowel de maagdelijke IPA-drinker behaagt, maar ook de wat meer afgeharde bierliefhebber niet teleurstelt.

Pavlova: Gulden Draak (brouwerij Van Steenberge)

Bij een volzoete toet mag ook een dito bier. En dit Belgische bier levert: verwarmende, zoete tonen die zich prima thuis zullen voelen bij de specerijen en drank in het gerecht. Misschien is dit bier op zichzelf al een dessert. Een klein glaasje is genoeg.

De bieren zijn online (bij bv. Beerwulf of Hopt) te verkrijgen, of anders bij zaken als Mitra (veel beter bierassortiment dan Gall) en – specifiek in Amsterdam - De Bierkoning en Sterk (avondwinkel).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden