Tofoe-wortelbeignets

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Tofoe-wortelbeignets (bijgerecht voor 4 personen).

Tofoe-wortelbeignets Beeld Tallina van den Hoed

‘Als je nou gewoon alle kleurtjes eten eet, krijg je alles binnen en blijf je vanzelf gezond’, vertelde een vriendin van mij aan haar zoontje. Ik moest daaraan denken toen ik Koken met kleur! (uitgeverij Nieuw Amsterdam, € 24,99) van Joke Boon op mijn bureau kreeg.

Behalve het feit dat kleurig eten leuker is om te zien en dus aantrekkelijker om op te eten, is Joke ervan overtuigd dat bepaalde kleuren eten invloed hebben op je gezondheid.

In groenten met dezelfde kleur zitten vaak dezelfde soorten vitamines en mineralen, en dat zou dan weer van invloe om d zijn op je gezondheid. Nu zijn niet alle geleerden het daarover eens, maar dat maakt voor dit boek niet zoveel uit: de recepten, allemaal gesorteerd op kleur, zien er prachtig uit en variëren van supersimpel tot superchic, maar zijn telkens gewoon maakbaar. Ontbijt, lunch, diner, snack of drankje: alles staat erin.

Ik koos een gerechtje uit het grootste hoofdstuk: oranje. En eerlijk is eerlijk, Joke kreeg iets voor elkaar wat geen kookboek ooit eerder lukte: mijn interesse wekken voor een gerechtje met tofoe. Want tja, tofoe is zo tofoe. Maar deze beignets zijn simpel te maken en echt heel lekker.

Bereiding

Breek de worteltjes in stukjes en doe ze in de keukenmachine. Puls ze tot ze het formaat hebben van rijstkorrels. Voeg vervolgens alles voor de beignets toe  - behalve de olie  en laat de machine malen tot het een mooi egaal oranje beslag is geworden.

Verhit een forse scheut olie in een pan en schep er bergjes beslag in. Plet ze met een lepel. Maak de bergjes niet te groot, anders breken de beignets tijdens het omkeren. Zet het vuur niet te heet, anders bakken de beignets bruin en niet oranje. 

Na ongeveer 4 minuten aan elke kant zijn ze gaar. Leg de beignets op keukenpapier op een warme schaal terwijl u de rest bakt.

Meng voor het sausje alles door elkaar. Snijd de bosui in ringetjes en strooi deze over de beignets.

Wij aten ze met pitabroodjes en de auberginesalade die ook in het boek staat, en met wat volle yoghurt, wat een prima combinatie oplevert.

Ingrediënten

Voor de beignets

350 g geschilde wortels
350 g tofoe
1 theel. gemberpoeder
1 theel. gemalen koriander
1 theel. komijnpoeder
2 theel. sambal oelek
1 theel. zout
1 theel. bakpoeder
75 g bloem
1 ei
zonnebloemolie om in te bakken

Voor het sausje

6 eetl. zoete chilisaus
3 eetl. zoute ketjap
2 eetl. mirin (of sherry)
2 eetl. citroensap
2 bosuitjes

Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.