voorgerechten Volkskeuken voorgerechten

Tien (kerst) voorgerechten uit De Volkskeuken 2018

Verantwoordelijk voor het voorgerecht bij het familiediner deze kerst? Hier zijn tien smakelijke voorgerechten uit de Volkskeuken van 2018. Van vlug vega soepje tot escargots met croutons.

1. Zoete aardappelsoep met feestelijke topping

Deze (vega) soep  is gemakkelijk de dag ervoor te maken. Met toppings als koriander, knapperige, gebakken uitjes, volle yoghurt, zonnepitjes of gemalen kokos maakt u het extra feestelijk.

Een zoete aardappelsoep met feestelijke toppings Beeld Tallina van den Hoed

2. Soep met vergeten groente en pastinaak

Dit kan ook een maaltijdsoep zijn, maar dat is niet zo feestelijk met Kerst. Als voorgerecht in een bescheiden portie is het een zeer smakelijk begin van de kerstdis.

‘Vergetengroentesoep’ met paddestoelen Beeld rv

3. Knoflooksoep

We blijven even bij de soepen met deze Tsjechische klassieker. Met minstens 10 tenen knoflook sowieso een ‘conversation starter’.

Knoflooksoep Beeld rv

4. Gazpacho

Een fris en simpel voorgerecht. Deze Spaanse koude soep bevat lekker veel groenten. De zeevruchten maken het extra feestelijk, helemaal als je het opdient in een hoog glas. Makkelijk van tevoren te maken, dat ook.

Gazpacho met garnalen en rivierkreeft Beeld rv

5. Rocamadourkaasjes met sla

Even langs een goede kaaswinkel voor deze kaasjes, zegt Yvette van Boven. Maar dan heb je ook een heel erg Frans voorgerechtje. Er gaat ook nog pastis over namelijk en dragondressing op de sla.

Mini kaasfondue Beeld Yvette van Boven

6. Poffertjes met zeevruchten en mierikswortel

Niet alleen heel erg gezond dit gerecht maar door de vis en zeevruchten en mierikswortel ook nog eens superlekker. 

Boekweitpoffertjes als blini's Beeld rv

7. Slakken met spinazie en croutons

Volkskok Marcus Huibers laat zich inspireren door de Franse opperchef Paul Bocuse. Voor dat blik escargots in uw kerstpakket!

8. Pikante mosselsalade met sinaasappel en avocado

Wanneer u deze lekkere mix verdeelt over verschillende bordjes, heeft u er een heel charmant voorgerecht aan. En ook makkelijk als ‘s middags of de dag ervoor te maken.

Pikante mosselsalade Beeld rv

9. Hartig paddenstoelentaartje 

Taartje van paddestoelen (van Marie-Louise Schipper): op een laagje van ui en prei en een bodem van mie: snij er mooie stukjes van en garneer met sla en paprika. 

Hartig paddenstoelentaartje Beeld Marie Louise Schipper

10.  Zweedse haringsalade

In Zweden hebben ze op Kerstavond een feestelijke bijeenkomst die Julbord heet. Een van de klassiekers die ze dan op tafel zetten is een haringsalade.

Zweedse haringsalade met bietjes Beeld rv
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.