Tamagotchi-begraafplaats

Tom werd geboren op 4 december 1999, maar op 30 december sloot hij alweer voorgoed zijn ogen. Maki leefde drieëndertig dagen, Rudi eenenveertig....

Vijf jaar is een respectabele leeftijd, voor een Tamagotchi - de elektronische kinderen die genadeloos doodgaan als je ze niet op tijd voedt, baadt en vertroetelt. Tom, Maki, Rudi, Dani en Marika waren Tamagotchi's. En zoals alle echte Tamagotchi's zijn zij op een gegeven moment onherstelbaar gestorven.

Hun levenloze overblijfselen zijn bijgezet in een gaatje in een rotswand, achter zelfgemaakte gedenkplaatjes met meestal niet meer dan hun naam en het aantal dagen van hun leven. Een stuk of vijftig zijn er bijgezet in de Tamagotchi-wand aan de rand van camping Arena. Lege ronde gaten wachten op dode Tamagotchi's die nog zullen volgen.

''s Werelds eerste Tamagochi-kerkhof', staat er, zonder t, boven de poort die 'sinds 1998' toegang geeft tot de verticale begraafplaats. Die baarde destijds in Hongarije nogal opzien. Kranten schreven erover, de televisie kwam. Als die Tamagotchi's leefden en stierven alsof ze echt waren, waarom zou je ze dan ook niet begraven?

De wand in het Donau-dorp zal wel 's werelds laatste Tamagotchi-begraafplaats zijn. De Tamagotchi-rage is alweer voorbij - de troetelbabies zijn verdrongen door de Pokémon, de pocket-monsters die elkaar om zeep helpen maar die je nooit hoeft te begraven. In de lege gaten hebben zich vogeltjes genesteld. En in de Nederlandse caravans aan de voet van de rots gaat het leven verder of Tamagotchi's nooit hebben bestaan.

Wat dat kost, zo'n grafje, vraag ik de ober van het restaurant, dat goulashsoep serveert met gratis uitzicht op de rivier. 'Kost?', zegt de man verbluft. 'Niks natuurlijk. Dat is gratis. Het is een grap. Het is reclame, maar wel goede reclame!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden