recept volkskeuken

Tahoe telor met pindasaus

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: tahoe telor - omeletjes van ei en tofu.

Tahoe telor met pindasaus à la Janneke. Beeld Pay-Uun Hiu

Geen boodschappen gedaan, geen restjes in huis, bedacht ik halverwege de dag. Dat zou een snelle boterham met pindakaas worden tussen werk en koorrepetitie, want voor meer zou geen tijd zijn. Maar soms krijg je ook verrassingen. In de middag werd een doos bezorgd van uitgeverij Podium, waarin niet alleen het nieuwe kookboek zat van Janneke Vreugdenhil, We love groente, maar ook een overlevingspakketje met bimi (soort broccoli), knoflookuitjes en rode peper. Voor haar recept bimi aglio olio, een variant op de supersnelle gelijknamige pasta.

We love groente is het vervolg op I love groente (met een hartje waar ‘love’ staat), Vreugdenhils eerste groenteboek, dat verkozen werd tot vegetarisch kookboek van het jaar 2013. Toen stonden we nog maar aan het begin van De Grote Groentetrend, schrijft ze. Pas nu wordt echt werk gemaakt van groente als hoofdingrediënt van de maaltijd.

Inmiddels is veganistisch het nieuwe vegetarisch, maar elke stap naar minder dierlijke producten is er een. En om mijn familie niet helemaal cold turkey te laten gaan, heb ik ze dit weekend bij de rijsttafel de tahoe telor (omeletjes van ei en tofu met pindasaus) à la Janneke voorgeschoteld.

Ingrediënten

bijgerecht voor 4-6 personen

2 teentjes knoflook, gepeld

1 rode peper, zonder zaadlijsten, gesneden

3 flinke eetl. pindakaas

2 theel. vloeibare tamarinde

3 eetl. ketjap manis

2-3 theel. bruine basterdsuiker

250 g (zachte) tofu

6 eieren

arachideolie

150 g taugé

2-3 lenteuitjes, in ringetjes

1 handje bladselderij, fijngehakt

Bereiding

Wrijf 1 teentje knoflook en de rode peper fijn in een vijzel. Voeg pindakaas, tamarinde en ketjap toe en meng tot een dikke pasta. Roer er 100 ml water door, of zoveel als nodig is voor een vrij dunne pindasaus. Dit kan natuurlijk ook in de blender, maar dan wel eerst knoflook en peper snipperen. Maak op smaak met suiker, maar maak het niet zo zoet dat het rinse van de tamarinde verdwijnt.

Verkruimel de tofu in een ruime schaal. Neem hiervoor liefst niet al te stevige tofu (in de toko zijn allerlei varianten van heel harde tofu tot heel zachte), want hoe harder de tofu, hoe stugger de omeletjes. Breek de eieren boven de kom, pers het tweede teentje knoflook erboven uit, voeg zout en peper toe en kluts alles tot een schuimige massa. Verwarm olie in een koekenpan en bak (eventueel met hulp van kookringen) de omeletjes. Serveer ze bestrooid met taugé, lente-ui en selderij en geef de pindasaus er in een apart bakje bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden