Stop op toeristische bouwprojecten in Barcelona

De nieuwe burgemeester van Barcelona Ada Colau probeert een stop te zetten op verdere uitbreiding van het toerisme in de Catalaanse hoofdstad. Colau schort een aantal belangrijke bouwprojecten op.

Beeld thinkstock

Een luxe hotel in de Agbar-toren van Barcelona - de 145 meter hoge wolkenkrabber van architect Jean Nouvel - is voorlopig van de baan. De Hyatt keten heeft te horen gekregen dat zij, samen met nog 29 andere hotels, voorlopig naar zijn hotellicentie kan fluiten. De nieuwe burgemeester Ada Colau van het door de straatprotestpartij gesteunde Podemos maakt daarmee ernst van haar verkiezingsbelofte om voorlopig een stop te zetten op de verdere groei van het toerisme in de Catalaanse hoofdstad.

Met het opschorten van de hotellicentie aan de Agbar-toren, die vooral bekend werd vanwege zijn gelijkenis met een enorme fallus, had de nieuwe burgemeester geen beter symbool kunnen kiezen. Voor haar aanhang geldt de toren bij uitstek als het uithangbord voor de massale toestroom van toeristen in de stad, met overlast van dien. Colau heeft aangekondigd dat er een stop op verdere uitbreiding van de overnachtingscapaciteit wordt gezet omdat er eerst een debat moet plaatsvinden over het toeristische model dat Barcelona voor de toekomst wil ontwikkelen. Dat moet binnen een jaar hebben plaatsgehad. 'We willen eerst een foto van de situatie maken', aldus Colau.

Deel van de wijk Barceloneta waar bewoners vorig jaar al de straat op gingen om te protesteren tegen de overlast van de toeristen in hun buurt.Beeld thinkstock

Buurtprotest

Niet helemaal toevallig viel de aankondiging van het hotel-moratorium samen met het eerste buurtprotest van deze zomer tegen de toeristenoverlast. Daarbij werd in de oude binnenstad geprotesteerd tegen de hinder in de vorm van dronken en luidruchtige toeristen. Ook bestaat de vrees voor stijgende huizenprijzen als gevolg van de toeristeninvasie. Vorig jaar was Barcelona al het toneel van dergelijke buurtprotesten. Vooral in de volksbuurt Barceloneta, populair bij Air B&B en andere thuisverhuursites, trokken buurtbewoners boos de straat op om met spandoeken en spreekkoren aandacht te vragen het probleem.

Tegenstanders van Colau, een voormalig actievoerster die vooral bekendheid kreeg als oprichterster van het platform tegen huisuitzettingen, reageerden echter ontzet op de maatregel. Vanuit de conservatief nationalistische regioregering van Catalonië werd de burgemeester bij monde van de regiominister van economische beschuldigd van een fout en 'autoritaire tics'. In de hotelsector zelf is de woede er niet minder om. Volgens vertegenwoordigers van de grote hotelketens moet de burgemeester eerst maar eens de illegale verhuur van appartementen in de stad aanpakken. Het zou daarbij gaan om de verhuur via internet van privéwoningen die de meeste overlast veroorzaakt in woonpanden en die volgens de officiële hotels een oneerlijke concurrentie vormen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden