De gidsWat zou u doen

Stiefdochter informeren over het alcoholprobleem van haar ex?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s.

De ex van mijn stiefdochter is co-ouder van hun dochtertje van drie en heeft een alcoholprobleem. Als hij gedronken heeft, stapt hij rustig in de auto mét kind. Ik weet daar toevallig van, mijn stiefdochter niet. Moet ik het haar vertellen met de kans dat de vader straks geen co-ouderschap meer heeft? Hij is erop aangesproken door mijn man en hij ontkent het. Ik ben niet de enige die ervan weet. Straks weet de hele familie het behalve mijn stiefdochter, maar niemand heeft het lef het haar te vertellen. Hoe los ik dit op?

Vrouw (64), naam bij de redactie bekend

Spreek hem aan

Vraag u zelf eens samen af: wat als hij nu een ongeluk veroorzaakt met drank op en kind in de auto? Het belang en de veiligheid van het kind staat hier voorop, daar is toch geen discussie over mogelijk. Hoe weet u daar toevallig van? Dat moet iemand dan gezien hebben. Ik zou op z’n minst de politie bellen als je hier getuige van bent. Dit zou je ook tegen hem kunnen zeggen en aangeven dat u zich verplicht voelt het aan uw stiefdochter moet vertellen.

Marieke Bruijn (51), Castricum

Zeker vertellen

U heeft geen andere keus dan dit te melden aan uw stiefdochter. Het is uw morele plicht, het gaat om de veiligheid van hun dochtertje. Aarzel niet en bel haar meteen op. Heeft u liever spijt dat u het wel verteld heeft of spijt dat u het niet verteld heeft?

Roos van Erkel (34), Amsterdam

Schakel hulp in

Ik zou het uw stiefdochter zeker vertellen want het gaat tenslotte om de veiligheid van haar dochter. Laat uw man aan zijn dochter vertellen wat hij weet of vermoedt zodat uw stiefdochter haar eigen keuzes kan maken. Daarmee kan het co-ouderschap in gedrang komen, maar als de vader in beschonken toestand voor zijn 3 jarige dochter zorgt en in de auto rijdt is dit terecht. Professionele hulpverlening kan ingeschakeld worden om te zoeken naar een goede oplossing voor dochter, moeder en vader. 

Leonie Meindertsma (45), Zwolle 

Wacht niet

Ontkenning van zijn gedrag is een duidelijke aanwijzing dat deze man uit zichzelf niets aan zijn alcoholgebruik zal veranderen. Met alle risico’s van dien. Alleen druk van buitenaf zal hier misschien verandering in brengen. Daar kunt u niet op wachten. Licht uw stiefdochter in. Zij is de enige die stappen kan zetten waar het de eerste veiligheid van haar zoontje betreft. Andere stappen die u (of de moeder) kan ondernemen: melding maken bij Veilig Thuis en contact opnemen met de wijkagent van de vader.

Jessica Bakker (45), Nijmegen

Beschuldig hem niet zomaar

Zelf zou ik razend zijn als mijn kind een risico loopt en iedereen weet ervan behalve ik. Er moet dus gepraat worden.  Uw probleemstelling bevat nu echter veel vaagheden. Hoezo weet u “toevallig” van het drankprobleem? Is het een gerucht of meer?  Hij ontkent namelijk. Dus hoe zeker weet u dit? Als u zo het probleem aankaart doet u mogelijk meer schade dan goed.  De ex-partners cq. ouders zullen er toch samen uit moeten komen.  Laat uw man praten met zijn dochter en er bij vertellen dat hij de ex erop aangesproken heeft. Voorkom dat een kind in gevaar komt maar ook dat iemand louter door geruchten zwart gemaakt wordt.

Reina Koe (55), Delft

Nog niet te laat

Stel dat u ervoor kiest het niet te vertellen aan uw stiefdochter en haar ex rijdt zich met dochtertje te pletter door overmatig alcoholgebruik. Een ding weet u dan zeker, het is te laat om het alsnog aan haar te vertellen.

Eefje Oosterhof (42), Amersfoort

Over twee weken: Is mijn jaloezie over appcontact terecht?

Mijn man en ik zijn twee jaar getrouwd en willen graag samen een kindje. Laatst ontdekte ik dat mijn man al jaren intensief appcontact heeft met een getrouwde vrouw. Voor hij mij leerde kennen, had hij een geheime affaire met haar. Daar heeft hij wel over verteld, maar ik wist niet dat er nog contact was. Dit maakt mij jaloers en onzeker. Mijn man vindt dat ik me aanstel en wordt boos als ik erover begin. Ik denk niet dat ze elkaar nog zien, maar er bestaat toch ook zoiets als emotioneel vreemdgaan?

Vrouw (33), naam bij de redactie bekend 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden