Steeds meer Chinese toeristen naar Nederland

Steeds meer Chinezen komen voor een vakantie naar Nederland. Het aantal Chinese bezoekers steeg vorig jaar met 18 procent naar ruim 250.000. In totaal bezochten bijna 14 miljoen buitenlandse toeristen ons land, 10 procent meer vergeleken met 2013. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van NBTC Holland Marketing.

Chinese toeristen fotograferen elkaar op het strand van Scheveningen. Beeld anp

De meeste toeristen (ruim 3,9 miljoen) kwamen uit Duitsland, dat is een stijging van 12 procent. Het aantal Britten steeg met 11 procent naar bijna 1,9 miljoen bezoekers. België neemt de derde plek in met ruim 1,8 miljoen toeristen (plus 10 procent).

Ook kwamen er bijna een miljoen (plus 6 procent) Amerikanen naar ons land, mede door de aantrekkende economie en de goedkopere euro. Het aantal bezoekers uit Rusland daarentegen daalde met 6 procent tot 190.000. Het toerismebureau schrijft dat toe aan de politieke spanningen en de waardedaling van de roebel.

De 14 miljoen buitenlandse bezoekers verbleven ruim 34,6 miljoen nachten in Nederland, dat is 9 procent meer dan in 2013. Vooral uit België, Groot-Brittannië en Duitsland kwamen fors meer bezoekers. Een verklaring is volgens NBTC de groei van het aantal korte vakanties, waar Nederland als buurland sterk van profiteert.

Ook extra vliegverbindingen, het mooie weer en de gunstige vakantiespreiding in Duitsland en België droegen bij aan de toename van het aantal vakanties in ons land. Deze groei was in het hele land zichtbaar, maar het meest in de steden en aan de kust. Voor Groot-Brittannië speelt ook de goede wisselkoers een rol; voor veel Britten is het relatief goedkoop om naar ons land te komen.

Opnieuw groei in 2015

Voor 2015 verwacht NBTC een groei van zo'n vier procent van het aantal internationale toeristen dat ons land bezoekt. Naar verwachting bezoeken dit jaar bijna 14,5 miljoen toeristen ons land. De groei uit de buurlanden zal doorzetten, maar minder hard dan afgelopen jaar. Vanuit Azië wordt eveneens verdere groei verwacht. Zo kan het toerisme uit China wederom groeien met zo'n achttien procent. Een kanttekening hierbij is de beoogde invoering van biometrische gegevens voor het Schengenvisum. Indien de introductie dit jaar plaatsvindt, verwacht NBTC een significant negatieve impact op het bezoek, met name uit China.

Belang van duurzame groei

Jos Vranken, algemeen directeur NBTC: 'We zijn uiteraard blij met wederom een goed jaar. Inkomend toerisme is een groeimarkt en een van de weinige sectoren die ook tijdens de afgelopen jaren volumegroei wist te realiseren. De toeristische sector levert een wezenlijke bijdrage aan de Nederlandse economie, in termen van bestedingen, banen en voorzieningen. Tegelijkertijd maken we ons echter zorgen over de toekomst. Vanaf dit jaar investeert de rijksoverheid maar liefst vijftig procent minder in de branding en marketing van de bestemming 'Holland', terwijl ons land te maken heeft met grote en groeiende concurrentie.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.