De GidsWaterkant

Stadsstrand Belcrum Beach, een rafelrand van Breda, is wars van poeha en uitsloverij

Geen fijnere plek om te eten en drinken dan aan het water. Gidi Heesakkers en Paul Onkenhout bezoeken de fijnste. Vandaag: Belcrum Beach in Breda.

Belcrum Beach in Breda.Beeld Frank Maters

Ga maar zitten, heeft Michèle Keyers van Belcrum Beach gezegd, voel het maar. We willen weten wat er nou precies zo bijzonder is aan het stadsstrand in Breda-Noord. Dus daar zitten we dan op het voormalige Mammoetterrein aan de Veilingkade, tussen de hijskranen, pakhuizen, vriescellen en een oude SRV-wagen. In de schaduw, want het is weer eens bloedheet.

Tussen de loodsen en kranen door is vanaf het stadsstrand de Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk goed zichtbaar – een eerste levensbehoefte voor Bredanaars. Het meubilair is van hout; oud hout dat wordt hergebruikt van restmaterialen. Sympathiek.

We drinken biologische ijsthee en witbier, vanuit de bar dwarrelt muziek die zich nog het best als ‘Ibiza-lounge’ laat omschrijven, kinderen spelen in het zand en een man staat op het punt een duik in de Mark te nemen, wat eigenlijk niet mag, als een van de verslaggevers door een wesp wordt gestoken, op een plek die alle bellen op internet doet rinkelen: de tong.

Keyers komt onmiddellijk in actie en brengt ijsblokjes en een watje met azijn. Een vriendelijke bezoeker checkt op zijn telefoon welke gevaren ons bedreigen. Het zijn er onverwacht veel. We moeten hier weg en snel ook.

Voordat we met gezwinde spoed koers zetten naar het Amphia-ziekenhuis, zijn we alles te weten gekomen over deze curieuze plek, een rafelrand van Breda, ondanks de korte afstand tot het centrum. Na de crisis lieten creatieve Bredanaars hun oog vallen op dit braakliggend deel van de wijk Belcrum, een genegeerd deel van de stad waar niemand voor zijn lol kwam.

Dat is allemaal anders geworden. Tegenwoordig staat het hier ook bekend als creatieve broedplaats en culturele hotspot. Dit dankzij Stek, een naburige verzamelplaats voor kunstenaars en ondernemers, en dankzij dat strand, 500 kubieke meter zand op beton met een bar die ook al doet denken aan een hippe tent op Ibiza.

Beeld Frank Maters

Op het allereerste gezicht dan. Belcrum Beach is wars van poeha en uitsloverij. De drempel is laag, de sfeer uiterst ongedwongen, de inrichting een nonchalante mix van van alles en nog wat. Op een plank zien we, van links naar rechts, folders van de Bredase barbershop Licht Verknipt en het But Filmfestival, een lp van Cowboy Gerard, de aankondiging van een ‘Syrische Zondag’ op het strand en een papieren zak van supermarkt Jumbo.

Kunst wordt hier op alle mogelijke manieren onder de aandacht gebracht: films worden getoond, bands spelen, dj’s draaien. Naast het strand ligt een moestuin, voor eigen gebruik.

Tientallen vrijwilligers houden de tent draaiende. Het strand werd in 2013 aangelegd door Braak!, een stichting die braakliggende terreinen in Breda wil benutten voor (tijdelijke) projecten. De initiatiefnemer was Tim van den Burg, een architect die maar één ding voor ogen had: een plek creëren waar mensen blij van worden.

Dat is gelukt, zegt Keyers. Ze was er vanaf het eerste jaar bij. De laatste twee jaar is ze met haar cateringbedrijfje Mies en Plage (complimenten voor de naam) verantwoordelijk voor de keuken. Op vrijdag en zaterdag serveert ze ‘voor een lage prijs een goed bord eten’. Vandaag is dat orzolsalade met geitenkaas en een abrikozenrelish, voor 7,50 euro. Geen geld.

Beeld Frank Maters

Hier, zegt Keyers, ligt haar hart, hier voelt ze de vrijheid. Nu maar hopen dat het nog lang mag duren. Na tien jaar loopt de gebruiksovereenkomst met de gemeente af.

De vrees bestaat dat projectontwikkelaars toe zullen slaan. Het angstaanjagende woord ‘watervilla’s’ is al gevallen. Mogelijk verhuist het strand naar de overkant van het water. Keyers heeft goede hoop. ‘Deze plek mag niet verdwijnen.’

De wespensteek had overigens weinig om het lijf, zo bleek in het ziekenhuis. Volgende keer blijven we langer op Belcrum Beach en bestellen we de daghap. 

Belcrum Beach, Veilingkade 12 A, Breda

Zie voor openingstijden en programma belcrumbeach.nl

Blikje bier € 2,00

Speciaal bier € 3,50

Fris € 2,00

Koffie € 1,50

Thee € 1,00

Turks broodje gezond, zalm of tonijnsalade € 5,00

Daghap € 7,50

Beeld Frank Maters

Nog meer fijne plekken aan het water

Little River Café op een oud binnenvaartschip bij Wijhe

Lunchroom Het Monument op de Afsluitdijk

Balkon van Europa op de Rotterdamse Maasvlakte

Café Het Verdronken Land in Nieuw-Namen in Zeeuws Vlaanderen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden