Spanje als leesvoer

Steeds meer vakantielanden hebben een eigen glossy. Spanje bleef wat achter, maar dat wordt dit voorjaar ruimschoots ingehaald.Het is maandagmiddag, het regent en de treinenloop is in de war; een goeie dag voor de bladenman in de stationskiosk. Verfomfaaide passagiers bladeren aan het einde van hun kantoordag door zijn tijdschriften. Vooral die over 'het betere leven' zijn in trek. De woorden 'dromen' en 'paradijs' spatten van de covers.

Het betere leven lijkt zich grotendeels buiten de landsgrenzen af te spelen als we afgaan op het groeiende aanbod van bladen over één vakantieland. Alleen al over Frankrijk zijn er vier, vijf Nederlandse titels voorhanden. Italië heeft de glossy Italië, maar ook landen als de Verenigde Staten en Australië doen mee met een 'eigen' blad. Vakantieland Spanje leek wat ondervertegenwoordigd, maar daarin is dit voorjaar verandering gekomen. Twee nieuwe Spanje-bladen - Spanje en Casa en España (Huis in Spanje) - liggen al in de kiosk, deze week is daar een derde bijgekomen: España & más. (Spanje en meer.) Veel tijdschriften die moeten vissen in één en dezelfde vijver.

Een paar weinig verrassende overeenkomsten: in alle drie de bladen schijnt op elke foto de zon, zelfs in Baskenland. Auto's zijn nergens te ontdekken. Enkele verhalen over cultuur, de Spaanse keuken, de taal en BN'ers die iets hebben met Spanje, zijn uitwisselbaar. En alle drie hebben ze reisverhalen, waarvan er altijd wel eentje de indruk wekt dat de schrijver niet vanachter zijn bureau vandaan is geweest, maar praktische informatie van het toeristenbureau heeft gecombineerd met wikipedia-gegevens.

Wat ook duidelijk wordt bij het doorbladeren: het ooit populaire Barcelona lijkt passé (slechts één stuk met tips, in España), Andalusië (en de flamenco) zijn hot (aandacht van alle drie). Andere overeenkomst: alle stukken zijn hapklaar voor de lekkere leeshonger op een druilerige maandag na kantoortijd. Voor een meer historische of culturele bite kun je beter terecht in de boekhandel.

Casa en España is een zusje van Maison en France, een blad voor huizenbezitters of dromers van een tweede huis. Het blad is een mengeling van praktische informatie over kopen en verhuren van een huis in Spanje met veel ervaringsdeskundigen, en algemene en culturele informatie over het land. Afgaand op informatie uit het blad zelf, zou Casa een goede toekomst tegemoet kunnen zien. Het zou deze zomer weleens bonanzatijd kunnen worden op de tweedehuizenmarkt vanwege gedwongen verkopen, voorspelt Casa, 'dankzij' de schuldencrisis van de Spaanse banken.

Spanje en España & más hebben minder met makelaars, fiscalisten en notarissen. Het eerste blad is een vernieuwde voortzetting van een eerder Spanjetijdschrift, het tweede richt zich ook op Latijns-Amerika. Spanje heeft iets meer oog voor wat er in Spanje speelt, met een rubriek zakennieuws, een glamourverhaal over Shakira en haar Spaanse liefde, over Alicante-keeper Piet Velthuizen en over babyroof in de Franco-tijd.

'Dat blad is ook meer gericht op Nederlandse expats in Spanje', zegt Marjan Terpstra, hoofdredacteur van wat ongetwijfeld een concurrent gaat worden. 'Haar' nieuwe blad España & más is er voor 'liefhebbers van de taal en cultuur, en Spanje als reisland'. Twee artikelen - over Valencia en Baskenland - zijn behalve in het Nederlands, ook in het Spaans afgedrukt. De 'Latijns-Amerika-poot' is vertegenwoordigd door een reisreportage over Colombia.

Wat het tijdschrift met de Latijns-Amerikaanse, Portugeestalige gigant Brazilië gaat doen? 'Niets', zegt Terpstra. 'Brazilië valt natuurlijk ook onder Latijns-Amerika, maar Spaans-Amerika vonden we wat vreemd klinken.' España probeert het Spanje-gevoel op de cover over te brengen met de ook in Nederland razend populaire flamenco.

In het blad een mooi interview met flamencoster Estrella Morente (onlangs in Nederland) en een stuk over de film Flamenco, Flamenco van Carlos Saura. Spanje heeft een traditioneel geklede Spaanse paardenmenner op de cover. Casa doet het met een balkon dat uitzicht biedt op palmen en zee. Het is het Spanje zoals we dat graag zien op een regenachtige maandagmiddag als de trein vertraging heeft: dat van dromen en paradijzen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden