de gids volkskeuken

Spaanse zeevruchtensalade met verantwoorde vis

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Spaanse zeevruchtensalade (voor- of buffetgerecht voor ca. 20 personen).

Spaanse zeevruchtensalade Beeld Loethe Olthuis

Sterre, dochter van mijn vriendin Leontine, geeft deze maand haar ’21-diner’. Voor niet-ingewijden: zo’n diner is een moderne ‘rite de passage’, waarbij de volwassen geworden hoofdpersoon (m/v) een sfeervol, geheel verzorgd diner aan pakweg 20 van zijn of haar vrienden/vriendinnen/studiegenoten aanbiedt. Saillant detail: de ouders betalen én bereiden het diner.

Nu wilde Sterre niet zomaar een saai menu, nee, ze wilde tapas. Veel, heel veel verschillende hapjes en dus ook veel werk. Daarom mag ik helpen. Een hele eer natuurlijk en extra leuk, omdat ik Sterre al kende toen ze nog geen dag oud was. Dus, Sterre: wat vind je bijvoorbeeld van tortilla, pittige (vega)gehaktballetjes, gebakken chorizo met pepertjes, gemarineerde champignons, kipspiesjes, kruidige bonensalade en patatas bravas met aioli? Lekker, vond ze. Maar kan inktvissalade ook? Of anders zeevruchten, fruits de mer?

Geen probleem, dacht ik. Maar hoewel de supermarkten zich beroemen op hun assortiment duurzame vis met biologisch, MSC- of ASC-keurmerk, bleek het vinden van verantwoorde inktvis of fruits de mer behoorlijk lastig. Uiteindelijk maar de Viswijzer (www.goedevis.nl) erbij gepakt. Geholpen door de verplichte herkomstvermelding op de verpakking kwam ik erachter dat de koelverse zeevruchtenmix van AH weliswaar in orde is, maar dat in hun diepvrieszeevruchtenmix dubieus gevangen pijlinktvis en dito seabob-garnalen zitten. Ook slordig: bij de opschepbakken van losse diepvriesvis, -inktvis en -zeevruchten stond nauwelijks informatie, laat staan een keurmerk.

Niet dat het bij de meeste andere supermarkten of viswinkels beter was. Dan maar zelf een zeevruchtenmix samenstellen uit vis, mosselen, coquilles en garnalen met een keurmerk? Maar kijk: Plus bleek diepvries-zeevruchtenmix mét inktvis te hebben, waarmee de Viswijzer akkoord ging. Aangevuld met MSC-garnalen en surimi heb ik daar alsnog deze kleurige salade van gemaakt, waar de eenentwintigers hopelijk van smullen.

Bereiding

(Ontdooi diepvrieszeevruchten door de gesloten zak 5 minuten in heet water te leggen. Laat ze uitlekken.) Klop de azijn, olijfolie, knoflook en oregano met zout en peper naar smaak tot een dressing. Meng de peterselie, ui, wortel en paprika erdoor. Schep de zeevruchtenmix erdoor en zet minstens 8 uur afgedekt in de koelkast. Schep nogmaals om en breng zonodig verder op smaak met zout en peper. Eet met knapperig brood.

Ingrediënten

1.200 g voorgegaarde (zonodig ontdooide) zeevruchten

8 eetl. witte wijnazijn

12 eetl. olijfolie

3-4 tenen knoflook, fijngehakt

1 eetl. gedroogde oregano

2 bosjes bladpeterselie, fijngehakt

1 bosje lente-ui, in dunne reepjes

2 winterwortels, in de lengte gehalveerd, in heel dunne plakjes

3 rode puntpaprika’s, in heel kleine blokjes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.