De Gids Volkskeuken

Spaanse knoflooksoep met ei

Elke dag een verrassend en smakelijk recept. Vandaag: Spaanse knoflooksoep (voorgerecht voor 4 personen).

Beeld Onno Kleyn

‘Participerend onderzoek’, zo leerde ik veertig jaar geleden aan de VU, was heel gebruikelijk in de culturele antropologie. Maar al na een half jaar gaf ik de studie op om via film (camera-assistent) en conservatorium (klassieke zang) in de eet- en wijnschrijverij te belanden. Daar bleek participerend onderzoek al net zo belangrijk – en bovendien een stuk aangenamer dan slapen in rieten hutten zonder airconditioning. 

Zo stuurde het hoofd van de afdeling Vorserij en Ontwikkeling van mijn eenmansbedrijf mij afgelopen week naar Madrid. Daar testte ik churros con chocolate (deegstengels en met maïzena gedikte warme chocolade), cocido madrileño (kikkererwtenstoofpot met veel vlees) en ovengebraden melklam en speenbig bij Botín. Dat is naar eigen zeggen het oudste restaurant van Europa, wat nonsens is aangezien in 1725 het verschijnsel nog niet bestond – een herberg waren ze en die waren er in overvloede. ¡Bien! 

Als voorgerecht at ik daar Spaanse sopa de ajo, knoflooksoep. Zalig hoe je van bijna niets iets weet te maken. Ik leerde het verschijnsel lang geleden kennen aan de niet-zo-toeristische kant van Tenerife: in Puerto de la Cruz kon je de restaurantbuurt vinden door op de geur van gebakken knoflook af te gaan. Behalve van gare zoete knoflook komt de smaak van gerookt paprikapoeder, pimentón de la Vera, dat ideale spul om vleesloos eten een zetje te geven.

Bereiding

Zet de oven aan op 180 graden. Besprenkel de sneden brood aan beide zijden gul met olijfolie en bak ze in een koekenpan goudbruin.

Bak in een soeppannetje de knoflook met de ui in 6 eetlepels olijfolie rustig zo’n 5 minuten. Laat het niet te hard gaan. Als de ui zacht is en de knoflook mooi kleurt, gaat het water en het paprikapoeder erbij. Breng aan de kook en laat zachtjes 5 minuten garen. Breng op smaak met 7 gram zout of iets minder (ik houd van hartig). Anderhalf bouillonblokje kan ook, kies zelf welke smaak.

Neem vier soepkommen en leg het gebakken brood erin. Breek in elke kom voorzichtig een ei. Verdeel de kokende soep erover en zet de kommen 5 minuten in de oven tot het wit van de eieren gestold is.

Ingrediënten

4 sneden (oud) boerenbrood of 8 plakken stokbrood

Minstens 12 eetlepels olijfolie

12 tenen knoflook, in plakjes

1 ui, fijngesnipperd

800 ml water

2 theelepels pimentón of paprikapoeder, mild of scherp

Optioneel: 1,5 bouillonblokje

4 eieren

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.