RubriekSignalementen

Signalementen: Lars Kepler, Joost Zwagerman, Marts Smeets en Fleur Jurgens

Een nieuwe Lars Kepler, een ode aan Noord-Holland van Joost Zwager­man, Mart Smeets’ afzien, een kokkin op Drakensteyn en andere net verschenen titels.

Beeld rv

Fleur Jurgens - Drakensteyn Droomkasteel

Tussen 1 september 1962 en 1 februari 1967 was Michelle Mastenbroek kokkin van Kasteel Drakensteyn, en haar man Wim aldaar butler. Inmiddels zijn beiden overleden. De kokkin zou in die periode een dagboek hebben bijgehouden, waarin Fleur Jurgens (1972) inzage heeft gekregen. ‘Helaas waren de dagboeken van Michelle behalve lastig leesbaar, want in het Australisch-Engels en in een priegelhandschrift geschreven, zeer fragmentarisch en ongedocumenteerd.’ De auteur heeft het materiaal geordend en aangevuld, en dat is de roman Drakensteyn, Droomkasteel geworden. Daarin heet de kokkin Minnie Mandemaker, en blijkt prins Claus von Amsberg een tiran te zijn, die bovendien na het ondertekenen van de huwelijksakte op 9 maart 1966 de gouden pen van het stadhuis in de zak van zijn pandjesjas stak.

Beeld rv

Willem Otterspeer - Een ontgifting

Een schrijver in Brussel die een hoestbui krijgt alsof hij een prop van haat verwijdert, ‘ellende omzet in vloeibaar gesteente’, en die maar één werkelijk woord kent: chaos’. Dat doet denken aan Willem Frederik Hermans (1921-1995), de schrijver aan wiens leven Willem Otterspeer een tweedelige biografie wijdde. In de roman Een ontgifting wil de Hermansiaanse schrijver een roman schrijven over zijn biograaf, die zich op zijn beurt van de schrijver wil ontdoen en ook een roman schrijft. Op de flap staat dat dit de debuutroman van Otterspeer is, die daarmee poogt te verdonkeremanen dat hij in 1985 de roman Zo’n vreemde drang van binnen publiceerde, ­alvorens zich tot Leids academicus en biograaf te ontpoppen.

Beeld rv

Lars Kepler - Lazarus

De enge Jurek Walter is doodgeschoten, met zijn broer erbij, zo weet Joona Linna zeker, de Fins-Zweedse inspecteur van de Rijksrecherche ‘die meer gecompliceerde moordzaken heeft opgelost dan wie ook in Scandinavië’. Maarals zijn vriend de Naald, ofwel professor forensische geneeskunde Nils Ahlen, op een donkere zondag voor zijn deur staat, krijgt Joona een paar gruwelijke foto’s te zien. Is Jurek Walter terug? Zo begint Lazarus, de thriller van het Zweedse echtpaar Alexandra Coelho Ahndoril (1966) en Alexander Ahndoril (1967), tezamen Lars Kepler geheten.

Beeld rv

Richard Sennett - Stadsleven

In mei van dit jaar kwam Building and Dwelling van Richard Sennett uit, over het leven in en de functie van steden. Marjan Slob gaf het vijf sterren: ‘Mijn grootste kritiek op dit fantastische boek is dat het bijna te veel van het goede is. Het is als lezer nauwelijks bij te houden: al die rijke voorbeelden en zinvolle begrippen die je echt anders naar steden laten kijken.’ Deze week verscheen de Nederlandse vertaling onder de titel Stadsleven.

Cover besproken boekBeeld rv

Paul Verhaeghe - Intimiteit

In 2012 schreef Paul Verhaeghe Identiteit, in 2015 Autoriteit en nu is er Intimiteit, waarin de Vlaamse psycholoog niet schrijft over liefde & seks tussen twee mensen, maar wel over onder meer de verhouding tot het eigen ­lichaam: ‘De stelling die ik uitwerk is dat de soms mooie, maar vaak moeilijke verhouding die wij hebben met anderen te maken heeft met de soms mooie, maar vaak moeilijke verhouding met onszelf.’

Beeld rv

Mart Smeets - Afzien

Of de volgende mensen die een briefje met ‘uitgerangeerd’ op zijn hoofd willen plakken, dat met wat empathie willen doen, vraagt Mart Smeets in de inleiding op zijn nieuwe sportbundel Afzien. En in de wetenschap dat het zinloos is omdat Smeets toch nooit stopt, met niks niet, voegen we daaraan toe. ‘Dat oude olifanten van de kudde wegtrekken en alleen op de steppe moeten verder leven en voor zichzelf moeten zorgen, was mij bekend’, schrijft Smeets. Maar dat kan dus ook best met een laptop onder handbereik. ‘Welkom bij mijn kijk op de sportwereld van het jaar 2018. Waarin ‘we’ niet naar de WK Voetbal gingen, waarin de Oranjevrouwen in welke sport dan ook veel meer wonnen dan de mannen en waarin ik een echte tenniskijker werd.’

Beeld rv

Joost Zwagerman - Grote groet uit Zwagerland

Er zijn veel mensen die ‘grote groet!’ onder hun mailtjes zetten, Joost Zwagerman ook, en daarom heet de bundel teksten van Zwagerman over Noord-Holland die zijn biograaf Maria Vlaar samenstelde Grote groet uit Zwagerland. ‘Joost Zwagerman en Noord-Holland horen bij elkaar als een zeemeeuw en de kust’, schrijft Vlaar in de inleiding. Het boek bevat essays, verhalen en enkele gedichten: ‘Dat alles bij het ouder worden/ kleiner wordt was ooit een zegen,/ nu een straf. Nergens is nog een/ belofte, niets strekt zich nog uit,/ grootgeworden wacht ik/ als op de achterbank van/ mijn ouders’ Kever intens/geduldig af. Mij wacht de/ grootste eindeloosheid. Stil lig ik/ in windselen. Ben omwikkeld/ door de onmetelijke uitgestrektheid/ van een dichtgetimmerd graf.’ 

Boekenchef Wilma de Rek: ‘Een roman is goed als je erin wilt blijven wonen’

Hoe schrijf je een recensie van een boek? En wat is nou eigenlijk een goed boek? Wilma de Rek, chef van de boekenredactie van de Volkskrant: ‘Je kunt niet zeggen dat een boek goed of slecht is.’ Lees hier het interview.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden