seksmailarnon grunberg

Seksmail met zangeres Rose Doolan: Voelt geestdrift hetzelfde als zinderende wellustigheid?

Wekelijks mailt of appt Arnon Grunberg met mensen over seks en aanverwante zaken. Deze week met zangeres en schrijver Rose Doolan.

Rose: 

Lieve Arnon,
Waarom is promiscuïteit verbonden met dichtvuur? Op zoek naar bezieling kan ik vissen naar geile blikken en vunzige gesprekken voeren met vreemdelingen. Dan voel ik me weer levend. Ook: zonder bont liefdesleven had ik nooit zo veel liedjes en gedichten geschreven. Seks laat mij laveren tussen daadwerkelijke productiviteit en een romantisering van wat het betekent om kunstenaar te zijn. Waarom staat creativiteit zo dicht bij seks? Voelt geestdrift voor jou ook hetzelfde als zinderende wellustigheid? Zo van: je kunt een gedicht schrijven, of je kunt lust najagen. Liefs, R.

Arnon: 

Lieve Rose,
Ik zou niet willen beweren dat promiscuïteit en wat we maar kunst zullen noemen, per definitie in elkaars verlengde liggen. Verliefdheid en inspiratie liggen dichter bij elkaar. Misschien geeft overspel jou energie? Of zoek je excuses voor je promiscuïteit? Kun je concreter zijn? Liefs, A

Rose: 

Verliefdheid vind ik eerder afleidend. Seks is niet noodzakelijk voor het creëren van kunst, maar kan brandstof zijn. Overspel kun je dat noemen, jouw woord.

Ik heb een nieuw inzicht opgedaan, mede door jouw re:: seks en kunstuitingen, elkaar vinden in het uiten van kwetsbaarheid. Jij bent gefascineerd door seks. Als ik dat niet had begrepen waren wij nu niet in gesprek. Wat levert seks jou op als het geen inspiratie is?

Arnon:

Ik ben gefascineerd door grensoverschrijdingen, seks is slechts een van de mogelijke grensoverschrijdingen, een belangrijke dat wel.

Schrijf je mij omdat je naast mijn oeuvre nog op verdere inspiratie hoopt? Wil je mij verleiden of juist afwijzen? Ik hoop dat ik in je fantasie figureer, waarom zou je mij anders schrijven? Kwetsbaarheid is een naargeestig woord. Mag ik het zo formuleren: speel alleen als er iets op het spel staat. Je kunt altijd jezelf inzetten. En per ongeluk verliefd worden.

Rose:

Als ik je ergens toe had willen verleiden dan was het samen de nuance te betreden, zoals je niet om nuance heen kan als je twee naakte lichamen op elkaar drukt. Daarvoor moet je jezelf wel blootgeven. Ik dacht dat wij, van schrijver tot schrijver, het konden hebben over wat er uit seks voortkomt, waar lust vandaan komt, anders dan het verlangen naar genot. Prima als jij hoopt dat ik over jou fantaseer. Dan weet ik dat ik in jouw fantasieën figureer, al is het maar als jonge schrijver die van jou droomt, die jouw hele oeuvre leest en daar liederen en gedichten over schrijft. Dat mag je vasthouden Arnon, geniet ervan.

Arnon:

Seks is ook fantasie, begeerte, de al dan niet tegenvallende realiteit, fantasie die de realiteit niet haalde, seks is vrijwel altijd een mogelijkheid.

Maar ‘van schrijver tot schrijver’: wat komt er uit seks voort? Wat zou voor jou de ideale consequentie zijn van deze correspondentie? Of is de ideale consequentie geen consequentie?

Rose:

Seks is altijd mogelijk, maar had ik niet direct als gevolg begeerd. Ideale consequenties die ik nu zo snel bedenk zijn wat egoïstisch: geld, erkenning, levensvreugde.

Algemeen gezien komen kinderen voort uit seks. Maar als je seksmail schrijft, dan gebeurt er tussen jouw vingers en je toetsenbord niets algemeens, over die ruimte hebben we het toch juist?

Onbegrensdheid lijkt me een waardevolle opbrengst. Dat hoeft niet tastbaar te zijn: er kan altijd een brief gedroomd worden, een verlangen opgewekt worden. Ik stel me voor dat jouw sekscorrespondenties oeverloos stromen, je voor elke stemming een adres hebt. Een soort cyberpromiscuïteit. Toch weer dat dichtvuur, de inspiratie die afhankelijk is van opwinding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden