Recept Volkskeuken

Seizoensvernissage: Franse groenteschotel met gesmoorde sla

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Franse groenteschotel met gesmoorde sla (hoofd- of bijgerecht voor 2 personen).

Beeld Sake Slootweg

Het is zomer!  Vanaf nu wil ik me alleen nog maar klem eten aan jonge tuinbonen en rode bessen, omdat ik ze de rest van het jaar weer moet missen. Overdaad én verlangen, dat vind ik mooi aan eten met het seizoen.

Helaas is het seizoen op mijn armzalige balkonmoestuintje ver te zoeken. Mijn bieslookplant had drie paarse bloemen. Dat was het.

Sake Slootweg. Beeld Studio V

Gelukkig heb ik een hulplijn. Mijn oom en tante in Limburg hebben een prachtige moestuin en afgelopen zondag ging ik kijken hoe een echt zomerseizoen eruit kan zien. Een heg van peultjes, een laan met sla, wuivend wortelgroen, een bos van maggikruid en sierlijk omhoog krullende snijbonen; snuivend, knijpend en plukkend slingerden we door de lommerrijke tuin. Rode bessen hingen voor ‘t grijpen. Peren en pruimen deden hun best om straks ook mooi te zijn.

Met tassen vol groenten, een pot door mijn oom geslingerde honing en een vergiet met kersen ging ik dolgelukkig weer naar huis. Deze zomerschatten mogen niet worden weggemoffeld onder een rollade of in de yoghurt. Ik maak een Franse groenteschotel en eet ‘m als hoofdgerecht. Zo krijgen de groenten alle eer die ze verdienen. De aspergetijd is voorbij; welkom tuinboon!

Bereiden

Fruit de sjalotten op matig vuur in een hapjespan zacht in de boter. Doe de aardappelschijfjes, wortelschijfjes en bosui erbij, schep goed door elkaar en bestrooi met een snufje zout. Zet het vuur laag, doe het deksel erop, smoor 5 minuten en roer af en toe. Doe er 3 tot 4 eetlepels water bij en laat weer 10 minuten afgesloten smoren, tot de aardappels en worteltjes half gaar zijn. Schep de erwtjes en tuinbonen erdoor, breng verder op smaak met zout en peper en doe er extra water bij als de groenten droogstaan. 

Zet met een mesje een kruisje onderin het stronkje van de gewassen sla, snijd het in de lengte doormidden en leg boven op de groenten. Doe het deksel er weer op en smoor nog 10 tot 15 minuten tot de sla zacht is en alle groenten beetgaar. Garneer met peterselie.

Ingrediënten

2 sjalotjes, gesnipperd

30 g roomboter

200 g vastkokende aardappelen, geschild, in schijfjes van 0,5 cm

200 g bospeen, in schijfjes van 0,5 cm

4 stengels bosui, in dunne ringen

100 g erwtjes, verse of diepvries

100 g gedopte tuinbonen, verse of diepvries

1 krop middelgrote Romeinse sla, aan één stuk, gewassen

Blaadjes van 2 takjes platte peterselie, fijngesneden

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden