weekendrecept schotse zoete en hartige scones

Schots ontbijt in een hartig jasje

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt een seizoensrecept plus een recept om de restjes op te maken. Deze week: drop scones.

VKM897_DropScones_illu 2.tif Beeld yvette van Boven

Drop scones heten ze naar de manier waarop ze gemaakt worden: het beslag wordt op de bakplaat (van de AGA) geschonken in plaats van in de oven gebakken. In heel Ierland en Engeland worden ze drop scones of Scottish pancakes genoemd, ze lijken ook verdomd veel op American pancakes. Maar goed, hier hebben we het over de kleine zachte opgepofte pannekoekjes uit Schotland.

Toen de jonge koningin Elizabeth in 1957 president Eisenhower ontmoette, liet ze deze drop scones voor hem bereiden als ontbijt en een jaar na zijn bezoek stuurde ze hem zelfs haar eigen recept, omdat hij ernaar bleef hunkeren.

Nou, lieve mensen, als het gerecht goed genoeg is voor de Britse koningin en de Amerikaanse president, lijkt het mij de moeite waard het ook eens thuis voor uw geliefde of kinderen te bereiden.

Traditioneel worden ze met frambozen en honing gegeten - Schotland staat bekend om zijn fantastische frambozenteelt - maar hartig is ook weleens lekker, zei de vrouw die liever hartig ontbijt dan zoet. Ik maakte er dus een hash bij, een anglicaans ontbijt-gerecht dat bestaat uit opgebakken in blokjes gesneden of gehakt vlees en/of aardappelen/groenten. Een perfect opmaakgerecht eigenlijk, daar kunnen we wel eens een rubriekje aan wijden.

De naam hash is trouwens afgeleid van het Franse hacher, wat hakken betekent. Weet u dat ook weer. Goed, Schots ontbijt it is, smakelijk eten.

VKM897_DropScones_illu 1.tif Beeld yvette van boven

BOEKWEIT DROP SCONES

Voor 10 stuks

* 125 g boekweit- of volkorenmeel
* 1 theel. bakpoeder
* snuf zout
* 2 theel. suiker
* 2 eieren
* 100 ml melk
* 25 g gesmolten boter, plus extra

Meng het meel met de bakpoeder, zout en suiker. Klop de melk met de eieren en de gesmolten boter. Maak een kuiltje in de kom met meel en roer de het vloeibare deel erbij. Blijf roeren tot een glad, dik beslag dat nog maar net van uw lepel valt.

Verhit een gladde grillplaat of zware koekenpan en besmeer met een dun laagje boter of olie. Laat het beslag van een kleine pollepel vallen op de hete plaat. Bak er kleine pannekoekjes mee, zo veel als er in een keer op de plaat of in de pan past.

Serveer op z’n Schots dus, met honing en frambozen.

Beeld Yvette van Boven

BOEKWEIT DROP SCONES MET POMPOENHASH EN GEITENKAASROOM 

Opmaakrecept voor 4 als ontbijt of lunch
2 drop scones p.p.

* 2 eetl. olijfolie
* 1 rode ui, gesnipperd
* 400 g (1/2) butternutpompoen, in blokjes van 1 x 1 cm
* 2 portobello paddestoelen, in blokjes van dezelfde maat
* zeezout en versgemalen zwarte peper
* 3 eetl, rode wijnazijn
* 1 eetl. gehakte bieslook
* 1 bosje bladpeterselie, fijngehakt
* 100 g geitenkaas
* ca. 70 ml room of yoghurt

Verwarm de olie in een hapjes-pan. Fruit er de ui in tot ze zacht is en voeg de pompoenblokjes toe. Bak ze onder af en toe omscheppen een minuut of 10 tot ze zachter zijn en de randjes gaan kleuren.

Voeg dan de portobello’s toe en bak nog even mee uit. Blus de pan af met azijn, breng de boel op smaak met zout en peper en schep de tuinkruiden erdoor.

Maal de geitenkaas met de room of yoghurt glad in de blender.

Piep de scones op door ze kort opnieuw te bakken in wat gesmolten boter of olie.

Serveer de pompoenhash erbij, schep de geitenkaasroom erover.

Beide gerechten zijn te zien op Instagram: @yvettevanboven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.