Reistip: oesters zoeken

Foto Foto Oestour

Oesters kun je voor 5 euro per stuk bestellen in een restaurant. Maar je kunt het chique schelpdier ook gewoon oprapen langs de Nederlandse kust. Tijdens een strandwandeling bij laag water is de oester eenvoudig te vinden. Buiten de commer-ciële oogstgebieden mag je 10 kilo per persoon mee naar huis nemen.

De Japanse bolle variant, de creuse, heeft sinds de jaren zestig de Zeeuwse platte oester zo goed als verdrongen: grote kans dus dat je deze tegenkomt. Het seizoen loopt van september tot april. De Oosterschelde en de Waddenzee lenen zich het beste voor je zoektocht. Zie voor vindplaatsen bijvoorbeeld np-oosterschelde.nl. Controleer eerst de getijdenkalender zodat je bij eb, gewapend met een hamer, beiteltje of schroevendraaier, kunt gaan rapen. Mocht je begeleiding willen, reserveer dan voor 60 euro een 'Oestour' via oestour.nl. Dan leer je ook het oestermesje gebruiken en krijg je recepten mee. Een dagtripje varen en rapen op de Waddenzee is te boeken bij Jan Rotgans, vanaf 55 euro.
janrotgans.com

Foto Foto Oestour
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.