Reistip: de nieuwe kleren van de gondelier

Ze hebben misschien wel het meest gefotografeerde beroep ter wereld: de gondeliers van Venetië. Al eeuwen roeien de mannen (nog steeds altijd mannen) hun houten gondels door de smalle kanalen, gekleed in een gestreept shirt en soms een hoedje - want in Italië hechten ze veel waarde aan tradities.

Toch willen het Venetiaanse modehuis Emilio Ceccato, een instituut sinds 1902, en The Woolmark Company de boel opschudden. Ze hebben nieuwe T-shirts, truien en bodywarmers ontworpen van warme, maar goed ademende merinowol uit Australië (in plaats van katoen). Zo zijn de 443 gondeliers wat beter beschermd tegen guur weer.

De voorzitter van de Associazione Gondolieri di Venezia sprak tijdens de perspresentatie dan ook zijn blijdschap uit over de nieuwe, warmere uniformen. De samenwerking tussen het modehuis en de gondeliers past in een trend. Ook Italiaanse luxemerken als Gucci, Fendi en Diesel investeren miljoenen in cultureel erfgoed in ruil voor wat extra aandacht.

De werkkleding van de gondeliers is trouwens een leuk (maar ietwat prijzig) souvenir, te koop in de drie winkels van Emilio Ceccato (en in hun onlinewinkel). Natuurlijk hebben de shirts en sweaters nog steeds een donkerblauw streepje, want hoe modern je ook wilt zijn in Italië, aan sommige tradities mag je niks veranderen.

T-shirt: euro 89, sweater: euro 139, bodywarmer: euro 196. emilioceccato.com

Meer over