Reisbureau Op zoek naar de mooiste Nederwonderen

De wereldwonderen kennen we nu wel. Maar waar kunnen we in Nederland trots op zijn? Volkskrantreizen.nl gaat de komende tijd op zoek naar de Nederwonderen, en alle hulp is welkom....

We zoeken de Nederlandse equivalenten van de piramide van Cheops, de hangende tuinen van Babylon en de Eiffeltoren. Zijn dat de Deltawerken? De Erasmusbrug? De Stelling van Amsterdam? Of toch de Kinderdijk? Volkskrant Reizen doet de komende maanden op internet en in de krant verslag van deze zoektocht. Hieronder de stand na de eerste week, waarin bezoekers van de site hun voorkeuren konden insturen.

1De Afsluitdijk Deze 32 kilometer lange waterkering wordt het meest genoemd door bezoekers van de website. Dit machtige waterbouwwerk is voor Nederland wat de Eiffeltoren is voor Frankrijk, zo stelt de Stichting Afsluitdijk. ‘Beide zijn een nieuw wereldwonder voor die tijd, uniek, groots en meeslepend door de durf en inzet’. Breng daar maar eens iets tegenin.

2Amsterdamse grachtengordelDe voordracht voor de Werelderfgoedlijst liep begin dit jaar vertraging op, maar deze representant van de Gouden Eeuw zal er ongetwijfeld op komen te staan. Al jaren bezongen, en trekpleister voor talloze toeristen uit de hele wereld. Sterke kandidaat, kortom, zij het een voordehandliggende.

3De polders’God created the world, but the Dutch created Holland’, wordt niet voor niets gezegd. Mooie voorbeelden: de polder van het voormalige eiland Schokland, De Beemster en de Noordoostpolder.

4WaddenzeeMet de sterke getijdenwisseling een bijzonder gebied met een uniek landschap. Pleisterplaats voor trekvogels en leefgebied voor plant- en diersoorten die alleen hier voorkomen. Minpunt: niet door de mens gemaakt.

5DeltawerkenOp en top watermanagement, dit wereldberoemde verdedigingssysteem tegen hoogwater in Zeeland. Na 50 jaar nog steeds modern.

6Stadhuis van MiddelburgIn 1452 in laatgotische stijl gebouwd en nu de trots van Middelburg. ‘Met voorsprong het mooiste gebouw van Nederland’, vindt Phernambucq.

7Nederlandse natuur De meeste natuur in Nederland is gemaakt of gestuurd en hoort dus ook bij de wonderen, vindt Koos. Als voorbeeld noemt hij Nationaal Park de Hoge Veluwe.

8Diverse gebouwenZeer uiteenlopende architectonische hoogstandjes worden genoemd. Van de Basiliek van Oudenbosch (J. Busweiler-Stil) tot het Kurhaus in Scheveningen (Castora).

H. Sloos nomineert de Van Nelle-fabriek, het stadhuis van Dudok in Hilversum en de Nederlandse ambassade in Berlijn van Rem Koolhaas.

9HunebeddenVeel verder terug in de tijd gaat website-bezoeker Urbanaan. Meer dan 5000 jaar geleden richtte een boerenvolk imposante grafkelders op. Daarbij sta je oog in oog met de prehistorie, gewoon, in Drenthe.

10Culturele wonderenPaleis het Loo en Ons’ Lieve Heer Op Solder zijn volgens Claireinamerica beide een nominatie waard. Ons’ Lieve Heer op Solder is een van de oudste musea van Amsterdam, gevestigd in een 17de eeuws pand.

Andere suggesties welkom op de site.

Marian Holthuis

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden