Recepten Volkskeuken

Prinsopwittepaardpasta

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: snelle courgettepasta (hoofdgerecht voor 4 personen).

Courgettepasta. Beeld Tallina van den Hoed

Collega Loethe riep op de sociale media dat ze zich niet meer door haar moestuinkomkommers en -courgettes heengegeten kreeg. Of mensen haar wilden komen redden. Dat wilde ik wel. Ik zou ook graag een moestuin hebben, zo eentje waarvan je kunt leven, maar ik heb maar een heel klein tuintje dus ik hou het bij kruiden en wat fruitstruiken.

Ik heb weleens een volkstuin overwogen, maar dat werkt niet: daar moet je naartoe, voor je in de aarde kunt wroeten en in de zomer kun je niet op vakantie, want je moet de hele tijd komkommers oogsten. Anders worden die zo groot dat ze het volkstuincomplex overwoekeren en er een prins op een wit paard moet langskomen om zich een weg door de komkommers te klieven, net als in sprookjes. Wie weet heette het sprookje van origine niet Doornroosje. Wie weet is het ook niet verzonnen, maar echt gebeurd. Heette het Doornkomkommertje en hebben de sprookjesschrijvers dat door de eeuwen aangepast, want met die rozen, dat bekte lekkerder. Nu ja. Terug naar die moestuin.

Tallina van den Hoed. Beeld Studio V

Terwijl mijn dochters hart smolt voor alle lieve konijnen en kippen, kletsten Loethe en ik vrolijk bij en uiteindelijk verliet ik het pand met kilo’s komkommer, courgette, sla en paprika’s en kruiden. En Loethe leek nog net zoveel over te hebben als toen we binnenkwamen, want al die courgettes en komkommers, die groeien gewoon door. We aten nogal wat courgette, die week. Dat kunt u ook zonder moestuin, want in de winkels zijn courgettes nu volop te koop.

Bereiden

Rooster de pijnboompitten eventjes, tot ze lichtbruin zijn. Houd ze apart. Snipper de uien en snijd de knoflook in stukjes. Fruit ze op een zacht vuurtje tot ze doorzichtig en een beetje bruin zijn. Kook de pasta in ruim water met zout, op de verpakking staat hoe lang. Snijd de courgette in schijven, en die in kwarten. Doe ze met wat zout en peper bij de ui, roer om, bak alles 5 minuten en voeg dan de room toe. Laat het nog 5 minuten pruttelen. Als u de saus te droog vindt, voeg dan een soeplepel pastakookwater toe. Hak peterselie en bieslook fijn en roer die, met de gare pasta en de pijnboompitten, door de courgette. Proef op zout en peper en bestrooi naar smaak met (oude) geraspte kaas.

Ingrediënten

40 g pijnboompitten

2 grote uien

3 tenen knoflook

400 g pasta

800 g courgette

zout, peper

200 ml room

3 takjes peterselie

10 sprietjes bieslook

geraspte kaas

Van links naar rechts: Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers. Zij doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.