het perfecte..onderbreken

Presentator Lara Rense weet hoe je een gast die te lang doorpraat kunt onderbreken

Lara RenseBeeld Frank Ruiter

‘Ik heb het aan collega’s gevraagd: wat is mijn meest opvallende manier van afkappen? Het antwoord was: ‘Nou, als je zegt: Nee, stop, ho! Ik volg u echt niet meer.’ Zo’n ingreep is voor een interviewer de absolute noodrem.

‘In principe is mijn gast uitgenodigd om te komen vertellen, maar soms is onderbreken nodig, ja. Dat kan allerlei redenen hebben. Ik doe dat vooral als het verhaal me niet duidelijk is. Je kunt dat op een lichte, vriendelijke manier doen: ‘Ik ga u echt even stopzetten, want ik volg het gewoon niet meer en ik probeer het voor de luisteraars begrijpelijk te maken’ zoiets.

‘Tijdnood is een belangrijke reden om te onderbreken. Ik moet ervoor zorgen dat de luisteraar binnen een paar minuten de belangrijkste punten van het onderwerp begrijpt. Als de gast begint met: ‘Daar wil ik drie dingen over zeggen’, zeg ik geregeld: ‘Vertel er één, voor die andere twee heb ik geen tijd.’ Je moet ook dúrven ingrijpen.

‘Een goede reden om iemand te onderbreken is wanneer die de vraag niet beantwoordt. Dat komt geregeld voor: mensen zijn uitgenodigd, ze gaan er eens lekker voor zitten, en draaien hun eigen verhaal af, want dat is ze verteld door communicatiespecialisten: ‘blijf bij je boodschap’. Daar heb ik weinig geduld meer mee, moet ik eerlijk zeggen. Dat mag ook best hoorbaar zijn op de zender.

‘Je kunt op verschillende manieren onderbreken. Je kunt het heel charmant doen, vriendelijk, geïnteresseerd. Of licht prikkend. Of bruusk. Ongeveer in die volgorde. Als je er echt klaar mee bent, gaat de noodrem erop: ‘U geeft gewoon echt geen antwoord op mijn vraag.’ Je kunt dat prima doen, vooral omdat de luisteraars het ook horen. Luisteraars vertellen geregeld dat ze in de auto tegen de radio zitten te schreeuwen: Hij geeft geen antwoord! Afkappen!

Lara RenseBeeld Frank Ruiter

‘Soms moet je iemand stopzetten omdat zijn betoog goed begon, maar vervolgens nergens heengaat. Je kunt dat vriendelijk en innemend doen: ‘Ho wacht even: dát is interessant, wat u nu zegt!’ Je haalt er één element uit en daar plak je een vraag op die in lijn is met wat je wel wilt weten van je gast.

‘Je kunt variatie aanbrengen in hoe je onderbreekt. Ik vind het leuk om daarmee te spelen. Ik maak er geregeld een grapje van als iemand aldoor geen antwoord geeft, dan zeg ik zoiets als: ‘Ooooh ja, daar gaan we weer.’ Of: ‘Het is heel leuk dat u dit antwoord geeft, maar dat was natuurlijk niet mijn vraag. Het is het antwoord op een ándere vraag.’ Doordat je er een geintje van maakt, wordt het licht verteerbaar.

‘Het belangrijkste is: durf te luisteren! Dat zeg ik ook tegen iedereen die ik coach. Ik zit vaak met mijn ogen dicht te luisteren naar een gast. Ik let op bijvoorbeeld tempo en ademhaling. Onderbreken heeft heel erg met timing te maken. Je kunt heel goed iemand onderbreken tijdens een ademhaling tussen twee zinnen. Maar daarvoor moet je dus echt goed luisteren.

‘Je bent continu op alles aan het letten, tijdens zo’n gesprek. Je houdt de klok in de gaten. De verhaallijn. Luistert intensief. Het is echt topsport, vind ik.’

Lara Rense (1972) is presentator van Nieuws en Co, elke werkdag op NPO Radio 1. Ze begon haar loopbaan bij BNR Nieuwsradio, waar ze de Powerlunch presenteerde. Daarna nam ze vier jaar de ochtendeditie van het NOS Radio 1 Journaal voor haar rekening, samen met Marcel Oosten. Rense heeft sociologie gestudeerd en coacht in Hilversum jong radiotalent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden