de gids weekendrecept

Pompoenpuree in hartig en zoet verwerken, dat zouden wij ook eens moeten doen

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt een seizoensrecept plus een recept om de restjes op te maken. Deze week: pompoenpuree. 

Zoete pompoencake. Beeld Yvette van Boven

Net voor Kerst verhuisden we de inboedel van ons huisje in Parijs naar een boerderij in het zuiden van Ierland. Na een fikse reis en nadat de boel was uitgepakt, moesten we op kennismakingsvisite naar de nieuwe buren. Achter onze heuvel woont Avril met man, zoons en een kolonie varkens. Die leven daar lekker buiten; in de bossen, op de heuvels en in haar zorgvuldig aangelegde tuinen vol eucalyptusbomen. Ze worden er biologisch grootgebracht en door Avril, de koningin van de vleesverwerking, verwerkt tot heerlijke hammen, spek of bacon. Van mindere delen en de restjes maakt ze worst, hartige bloedcake of andere Ierse specialiteiten. Daarna rijdt ze de waar in haar bestelbus rond.

Toen we met een heel biggenvleespakket voor de vriezer naar huis reden, smste ze dat we morgen moesten terugkomen voor haar zóéte ‘pork cake’, ze was er immers beroemd om. Ze maakt haar cakes met reuzel, daar blijven ze lang houdbaar van en wordt er niets van de biggen verspild.

Aangekomen bij onze boerderij stonden de andere buren voor de deur met armen vol groente van hun land als welkomstcadeau: pompoenen, kolen en penen.

Ik besloot die berg verse oogst maar gelijk te verwerken. In hartig én zoet, net als Avril dat doet, want als je niet in de stad woont verwerk je alles maar meteen wat je binnenkrijgt. Zodat het daarna weer langer mee kan.

Amerikanen verwerken sinds jaar en dag pompoenpuree in van alles, dat zouden wij ook eens moeten doen. Ik bak er net als Avril cake van: hartig én zoet.

Beide gerechten zijn te zien op Instagram: @yvettevanboven

Hartig

Hartige pompoencake. Beeld Yvette van Boven

Ingrediënten

Hartige pompoencake
Voor 1 cake

* 250 gram bloem

* 2 theel. bakpoeder

* 1 theel. zout

* 200 gram pompoenpuree

* 100 ml olijfolie

* 100 ml witte wijn

* 150 gram feta, in kleine blokjes

* 250 gram gemengde olijven, zonder pit, uitgelekt!

* 3 eieren

* 100 gram geraspte kaas

* versgemalen zwarte peper

Bereiding

Pompoenpuree
Schil pompoen, snij in blokjes van 2x2cm en kook die in een halve duimlengte water in zo’n 20 minuten gaar. Giet af, laat uitdampen en pureer in keukenmachine of blender. Deze pompoenpuree kan makkelijk worden ingevroren.

Pompoencake
Meng alles goed en snel tot een egaal beslag en giet het in een goed ingevette cakevorm van 1,5 liter inhoud. Bak de cake in een voorverwarmde oven op 170 graden ongeveer 45 minuten. Serveer bij soep of salade of als borrelhap.

Zoet

Een pompoenpuree tip. Beeld Yvette van Boven

Ingrediënten

Zoete pompoencake
Voor 1 cake

* 250 gram bloem

* 2 theel. bakpoeder

* 1 theel. zout

* 1½ theel. kaneel

* 1½ theel. gemberpoeder

* ½ theel. nootmuskaat

* 200 gram donkere basterdsuiker

* 100 gram kristalsuiker

* 250 ml zonnebloemolie

* 4 flinke eieren

* 300 gram pompoenpuree

* 125 gram gehakt gedroogd fruit of rozijnen

* 1 theel. vanille-extract

* snuf zeezout

De roomkaasglazuur:

* 200 gram roomkaas, op kamer- temperatuur

* 100 gram roomboter, op kamer- temperatuur

* ca. 300 gram poedersuiker

Bereiding

Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een cakevorm van 1,5 liter inhoud in. Meng alle droge bestanddelen voor de cake in een grote beslagkom. Klop de olie met de eieren, pompoenpuree en vanille-extract tot een glad mengsel. Giet het bij de droge ingrediënten in de kom en meng tot alles egaal is.

Schep de vruchten erdoor. Het moet een stevig beslag zijn. Schep het in de bakvorm. Bak de cake ca. 40-45 minuten of tot een erin gestoken satépen er droog uitkomt.

Verwijder na 5 minuten de vorm en laat de cake volledig op een rooster afkoelen. Maak de glazuur. Klop de roomkaas met de boter met een mixer heel romig en glad. Klop de poedersuiker in scheuten op lage snelheid erdoor tot een mooie witte crème. Snij de cake overlangs door, besmeer de helft met de crème, stapel de helften op elkaar en smeer de rest over de cake uit.

Een pompoenpuree tip. Beeld yvette van Boven
Een pompoenpuree tip. Beeld Yvette van Boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden