Recept Volkskeuken

Pompoen Wellington, hoofdgerecht, 6 tot 8 personen

Pompoen Wellington in braadslee Beeld Tallina van den Hoed

Een vegetarische kerstdis: op sociale media vindt ‘men’ daar nogal wat van. Is het echt zo erg? Ik nodigde mijn ouders uit. Mijn vader is een verstokte carnivoor en mijn moeder houdt eigenlijk niet van groenten, fijne proefkonijnen dus! Ze vonden deze Pompoen Wellington heerlijk, dus u lust hem vast ook. 

Ingrediënten

1/2 flespompoen

olijfolie

zout, peper

1 theel. gemalen koriander

200 g aardappel

100 g geraspte kaas

1 ei

100 g paneermeel

10 salieblaadjes, gehakt

6 knoflooktenen

250 g champignons

3 sjalotten

tijm

270 g bladerdeeg (koeling)

zaadjes en pitjes

Zet de heteluchtoven op 180 graden. Schil de pompoen, haal de zaadjes eruit, snijd in 6 parten. Leg ze op een ingevet vel bakpapier. Bestrooi met zout, peper en koriander. Zet een half uur in de oven.

Schil de aardappels en schaaf er dunne plakjes van. Strooi de helft van de geraspte kaas op een vel bakpapier ter grootte van een A4’tje. Leg daar dakpansgewijs de aardappels op. Bestrooi met zout, peper en de rest van de kaas. Bak dit in 25 minuten in de oven gaar.

Splits het ei, zet de dooier weg en klop het eiwit schuimig. Meng dat met het paneermeel, de salie, pers er vier tenen knoflook door, zout en peper en 4 eetlepels olijfolie.

Snijd de champignons in kleine blokjes, snipper de sjalot en de resterende twee tenen knoflook. Bak het in wat olijfolie tot het gaar is. Bestrooi met zout, peper en wat tijm. Aardappel en pompoen zijn klaar, laat alles bekoelen.

Leg weer een vel bakpapier op een bakplaat. Rol het bladerdeeg erop uit, met de kant waar het papier op zat naar boven. Snijd de hoeken eraf: houd apart. Laat de buitenrand 2 centimeter vrij: spreid in het midden de champignons mooi uit. Leg daarop de aardappel. Leg daarop de helft van het paneermeel. Schik daarop de parten pompoen, dek af met de rest paneermeel. Vouw al rollend, met behulp van het bakpapier het bladerdeeg mooi om de pompoen. Plak het goed dicht. Leg het pakket met de naad naar beneden op het bakpapier. Maak een gaatje en plaats daar een ‘schoorsteentje’ van aluminiumfolie. Gebruik de resterende hoeken om te versieren, met rondjes of streepjes. Klop de eidooier los en strijk het op het bladerdeeg. Bestrooi met zout, peper en zaadjes en bak het 35 minuten in een oven van 180 graden.

Eet met gebakken aardappeltjes en groenten. Fijne Kerst! 

Pompoen Wellington op plank Beeld Tallina van den Hoed
Pompoen Wellington Beeld Tallina van den Hoed
Pompoen Wellington alles opgestapeld Beeld Tallina van den Hoed
De benodigdheden voor Pompoen Wellington Beeld Tallina van den Hoed
Een bordje Pompoen Wellington Beeld Tallina van den Hoed
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden