de gids volkskeuken

Pittige paprika voor in de oliebol

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: pittige paprika voor in de oliebol, hoofdgerecht voor 4 personen.

Bier bij de oliebollen, waarom heb ik daar niet eerder aan gedacht? Dat is veel en veel logischer dan bubbelwijn. Bier heeft bitters die fijn het vet en de suiker compenseren. Raymond van der Laan, de bierschrijver van het Volkskrant Magazine, maakte me attent op een snoeperig boekje van Arvid C. Bergström met de nietsverhullende titel Bier en oliebollen. Daarin gaat de schrijver een woest culinair avontuur aan met onze traditionele oudejaarsfrituursels en suggereert er bijzondere bieren bij.

Een verrukkelijk, louterend werkje, hoewel de recepten nogal eens slordig zijn genoteerd of onrealistisch zijn. Een Indonesische bol met sambal en flink wat rauwe knoflook en gember lijkt me te heftig, en over de 'I did it Thai way' heb ik ook mijn twijfels (plakjes limoen, rauwe gember, sla en sesamolie). Maar voor de rest: wat een heerlijk idee om oliebollen ook eens hartig te proberen!

Overigens zijn er ook zat zoete ideeën bij. Bollengeluk tot diep in het nieuwe jaar vereist fluks bestellen op proefbier.nl; het boekje kost 12,50 euro.

Aldus geïnspireerd dook ik de keuken in en produceerde oliebollen met pittige paprikavulling. Die bleken een blijde openbaring, zoet en zuur en vlammend. Er rees slechts één probleem: uit de hand eten was onmogelijk. Vandaar dat wij voor het eerst van ons leven oliebollen zaten te savoureren met mes en vork.

Bereiding

Verwijder het kontje en de buitenste rok van het citroengras en hak het onderste, zachtere gedeelte ragfijn. Fruit de knoflook, gember en het citroengras in de olie tot de knoflook mooi kleurt. Voeg de paprika en ui toe en smoor afgedekt op lager vuur tot de paprika zacht is, in circa 12 minuten. Breng op smaak met vissaus, een kneep limoensap, suiker en flink wat chilivlokken. Misschien is er nog zout nodig.

Snijd warme oliebollen door (ik warmde ze weer op in de oven op 70 graden) en frommel er wat van het paprikamengsel tussen. Uiteraard moet er bier bij. Ik suggereer Texels Stormbock, 'vol, zoetig en kruidig', volgens Bergström. Tot besluit een tip: dit paprikamengsel smaakt ook geweldig op de pasta.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten
- 2 stengels citroengras
- 2 tenen knoflook, gehakt
- 4 cm verse gember, gehakt
- 4 eetl. olie
- 4 rode puntpaprika's, in reepjes
- 1 rode ui, in dunne plakken
- 4 eetl. Thaise vissaus
- 1 limoen
- 1 eetl. suiker
- chilivlokken of andere pittigheid
- genoeg oliebollen

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
- Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden