Recept Volkskeuken

Pasta waarmee je alle peuters stil krijgt

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Ragù Bolognese (hoofdgerecht voor 4 personen).

Foto Sake Slootweg

Ik heb nog één vriendin over die geen kinderen heeft. Zelfs de vriendin met wie ik tot voor kort lekker kon roddelen over hoe vervelend vrienden met kinderen zijn, is nu ook over de streep.

Toen de eerste baby’s kwamen, dacht ik nog dat het leuk zou zijn om surrogaat-oom te zijn voor deze uitdijende kinderschaar. Dat viel tegen. Niet alleen ben ik de tel kwijt, maar ik merk ook dat die vrienden helemaal niet op een extra oom zitten te wachten. Ze trekken naar de buitenwijk, de voorstad en nog verder weg tot ze op een dag helemaal verdwenen zijn.

Ondertussen zouden ze beter moeten weten. Ik heb namelijk hét geheim om hun peuters aan het eten te krijgen. Aangezien ik zelf geen kinderen heb, ben ik ook de enige die nog tijd heeft om het te koken.

Toen mijn zwager 40 werd kwam het hele woonerf waar hij met zijn gezin woont op het feest en ik deed de catering. Rond een uur of 6 begonnen alle ouders nerveus om zich heen te kijken. Was er wel eten voor de hordes rondrennende peuters? Dat was er. De kinderen dirigeerde ik aan keurig gedekte schragentafels met papieren tafellakens. Een paar begonnen al uit zichzelf ‘smakelijk eten, hap hap hap’ te zingen en ik neuriede mee. Ze kregen ragù bolognese zoals ik die op een kookcursus in Noord-Italië had leren maken. Daar gebruikte ik grof gedraaid gehakt in plaats van onze supermarktvariant en stoofde dit eerst alleen in rode wijn. Het viel in de smaak en tot ieders verbazing werd het muisstil.

Ingrediënten

1 ui, gesnipperd
2 wortels, gesnipperd
1 stengel bleekselderij, gesnipperd
100 ml olijfolie
400 g, grof rundergehakt (vraag uw slager)

150 g ontbijtspek, in blokjes
350 ml rode wijn
350 ml runderbouillon
250 ml passata di pomodoro
450 g penne

Fruit de ui, wortel en bleekselderij op laag vuur zo’n 5 minuten in de olijfolie. Doe het gehakt en het ontbijtspek erbij en bak kort aan alle kanten. Doe de wijn erbij en kook heel zachtjes in tot bijna al het vocht is verdampt. Bij mij duurt dat een uur. Doe de bouillon, de passata en wat gemalen peper erbij en kook langzaam in tot een dikke saus. Ook dit duurt een uur. Kook de pasta al dente, giet af en meng met vier flinke scheppen saus (formaat: opscheplepel voor soep) door elkaar in een grote kom. Serveer in diepe borden met wat Parmezaanse kaas.

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.
Meer over

Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.