Pasta om de lente mee te vieren

Volkskeuken

Pasta met uitjes Foto RV

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept.  Vandaag pasta met twee kleuren uitjes (hoofdgerecht voor 4 personen)

Het mag wel wat minder met vlees. En met suiker. En met melk en graan en eieren en vliegtuiggroenten. En die geknutselde vleesvervangers, weet je wel hoeveel energie die kosten om te maken? Trouwens, de oven gebruikt idioot veel stroom om dat lekkere schoteltje en die taart van je te bakken. Rosanne Hertzberger heeft gelijk: als je eten nog slechts in gaarkeukens bereidt voor honderd man tegelijk zijn we veel duurzamer bezig.

Maar zo verliezen wij als pannenroerders de lol in het leven. Sporters jakkeren de serotoninen door het lijf als ze zich in het zweet rennen, bij mij kwispelen de gelukshormonen als ik uitjes pel of boter door een saus meng. Uiteraard mag de vleesconsumptie naar beneden en van frisdrank blijf ik ook af, maar jongens, jongens, ik vind koken en eten te prettig om me in te houden. De menselijke soort kan in de vreemdste dingen voldoening vinden – ook in ‘kijk mij eens verantwoord bezig zijn’ – maar koken en eten is meer dan een individueel corvee. Het is delen en je verheugen in het delen, want eten doe je samen. Alle respect voor de solitairen die er iets van proberen te maken, maar iedere hobbykok zal toegeven dat het culinaire concert met jou als dirigent of solist of desnoods als orkestlid aangenamer is.

Onno Kleyn Foto Studio V

Genoeg gepreekt. Koken! Geestelijk welzijn is ook belangrijk.

Pel de rode uien, snijd ze in de lengte in helften en die weer in dunne plakken. Snijd het wit van de lente-uitjes in kleine stukjes en het groen in akelig dunne reepjes. Schuin is eleganter dan recht. Houd wit en groen apart.

Verhit de olijfolie en bak er op niet te hoog vuur het spek, de rode ui en het wit van de lente-uitjes in tot de rode ui zacht wordt, in circa 4 minuten. Walnoten mogen nog niet in de pan. Blus daarna met de port en laat 1 minuut bubbelen. Voeg dan de Provençaalse kruiden en, als je die kiest, de walnoten toe en draai het vuur uit.

Kook de pasta al dente in ruim water met zout. Giet af en meng met de ui en het achtergehouden groen van de lente-uitjes. 

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten

400 g spaghetti

100 g mager rookspek in reepjes, of 100 g gepelde walnoten in stukjes

4 lente-uitjes

2 à 3 rode uien

6 eetl. olijfolie

6 eetl. port

2 theel. gedroogde Herbes de Provence

Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept, door: Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie-Louise Schipper en Marcus Huibers. Foto Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.