Pasta met halfgedroogde tomaatjes en olijven

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: pasta met halfgedroogde tomaatjes en olijven (hoofd- of bijgerecht voor 2 personen). 

Beeld Pay-Uun Hiu

Santa Montefiore, de Londense auteur met een naam die voor haar genre bedacht lijkt, kwam vorige week de CPNB fictie Top 10 binnen met een roman over een kookcursus in een Toscaans kasteel. Dat leek me wel wat, koken in een kasteelkeuken. Natuurlijk wel modern en goed geoutilleerd, want middeleeuwse toestanden zijn alleen leuk zonder praktische ongemakken.

Onder de Italiaanse zon (oorspronkelijke titel The Temptation of Gracie) staat niet voor niets in de top-10: meer dan over koken gaat het vooral over een ‘gewoon meisje’ – inmiddels een 68-jarige weduwe – en haar romance met de graaf van dat kasteel.

Pay-Uun Hiu. Beeld Studio V

Voor de finesses van de Italiaanse keuken moet je dus niet bij Montefiore zijn, want haar Mama Bernadetta weegt nooit precies af, ze kookt op gevoel en haar recepten met geheime ingrediënten (liefde, uiteraard) staan niet in een kookboek. Wel geeft ze wijsheden mee als ‘mensen zijn net groenten in extra vergine olijfolie. Aan het eind van de week zijn ze vrienden voor het leven’.

De echte geheimtip staat op bladzijde 397. In haar dankwoord beveelt Montefiore de kookschool aan van Mamma Agata in Ravello, die model heeft gestaan voor het boek en waar ze met een paar vriendinnen een ‘ronduit hemelse’ week heeft beleefd.

Voorlopig haal ik de inspiratie bij mijn eigen vriendinnen en onze eigen eetclub. Omdat onze roots, behalve in Nederland, verspreid zijn over Eritrea, Iran, China, Suriname en Curaçao, hebben we over ­diversiteit in de keuken sowieso niet te klagen.

Afgelopen keer besloot P. er een Italiaanse twist aan te geven met een uitgebreide aubergineschotel. En of ik er nog wat bij wilde maken. Het werd een simpele, snelle pasta met knoflook, halfgedroogde tomaatjes en zwarte olijven. Pasta Pulcinella, verzon ik, want de witte pasta, het rood en het zwart zijn gebaseerd op het Pulcinella-kostuum uit de commedia dell’arte. Toch gek dat de dames dat nou weer niet geloofden.

Kook de pasta beetgaar. Verhit ondertussen in een ruime pan de olie en fruit daarin de plakjes knoflook. Bak de tomaatjes en de olijven mee. Giet de pasta af en roer die door de tomaten en de olijven. Verwarm goed. Breng op smaak met zout en peper, schep op verwarmde borden en strooi er wat Parmezaanse kaas overheen.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten 

175 g fusilli 

3 eetl. olijfolie 

1 à 2 teentjes knoflook, in plakjes 

120 g halfgedroogde tomaten, in reepjes 

120 g zwarte olijven, in plakjes 

40 g Parmezaanse kaas, geraspt

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.