Gids IJskoffie

Over cold brew (en wat je er beslist niet mee moet maken)

Met koude koffie moeten geweldige drankjes te maken zijn, lezen we ergens. Aan de slag dan maar!

Onlangs verscheen op het blog Slate een ronkend artikel over koude koffie met tonic en citroenlimonade. ‘Wow!’, schrijft de auteur. ‘De complexiteit van een erg goede cocktail.’ Nu hebben we vorige zomer in deze rubriek al drankjes met cold brew behandeld (drink het met Baileys en ijs mensen, doe het nou maar) maar dankzij de 560 orgastische woorden van Slate besloten we de koffiemolen weer uit het vet te halen, op zoek naar ‘a glass of toasty, citrusy sunshine that I’m willing to bet will leave you with a smile.’

Hoe zat het ook alweer? Voor een makkelijke maar lekkere cold brew gebruik je 140 gram koffie met een lichte tot medium branding. Zoals bij elke goede kop koffie, gebruik je bij cold brew ook het liefst zo vers mogelijke bonen. Maal ze in je maler op de grofste stand, of laat het doen in de winkel waar je je bonen haalt (dus niet de supermarkt). Doe de koffie met 1 liter gefilterd- of bronwater in een cafetière en laat het 12 tot 24 uur staan. Daarna druk je het filter naar beneden en giet je de koffie af.

Coffee lemonade + tonic (1:1:1)

Voor deze coffee lemonade gebruikten we gelijke delen koffie, citroenlimonade (wij hadden de lekkere, maar aanstellerige Raw Lemonade met citroen, agave en gember van de Albert Heijn) en tonic. Beetje roeren en serveren in een glas met ijs.

‘Het ruikt naar ijsthee’, zegt een van de testers. En het smaakt naar... nou ja, eigenlijk naar alle slechte eigenschappen van de ingrediënten. Niet van tonic houden helpt natuurlijk nooit bij cocktails met tonic, maar in combinatie met koude koffie houdt het echt niet over: een wrang drankje dat het lekkere van koffie en een zekere zoetheid mist. ‘IJsthee met oorsmeer’. Bedankt Slate.

Cold brew + gemberbier (1:1)

Daar sta je dan, met je kan koude koffie. We zochten nog een paar recepten op. Cold brew is lekker, gemberbier ook, dus dit moest een gouden combi zijn. Dat was het ook, als je van muffe zolders houdt. Of van uit erfenissen verkregen kruidenrekjes gevuld met oude bouillon. Uiteindelijk is dit drankje meer geschikt als schoonmaakmiddel dan als cocktail. ‘Het is Ajax met gembergeur’. ‘Een aanslagverwijderaar.’

Cold brew + Crodino (1:1)

Met de van cafeïne trillende handen in het haar vroegen we onze favoriete barista Lex Wenneker ons uit de brand te helpen. Hij kwam met de suggestie om het zwarte levenselixer te mixen met Crodino, het non-alcoholische aperitief. Wenneker benadrukte dat hij het recept niet zelf bedacht had, maar ooit gedronken had in de Antwerpse koffiezaak Black & Yellow (voor zover wij weten is de eigenaar niet Wiz Khalifa). ‘Oh ja. Ja. Ja. Dit sluit een stuk beter bij elkaar aan.’ Het kruidige van de Crodino en licht bittere van de koude koffie gaan goed samen. Hoewel nog steeds geen absolute topper, ‘proeft dit wel als iets wat recht heeft om te bestaan.’ 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.