de gids mobiele schoonmaak

Oude selfies en half-vergeten apps: het is tijd voor een grote mobiele schoonmaak

Oude selfies en half-vergeten apps: ze zaten multimediadesigner Wendy van der Waal danig in de weg. Ach, die Sjors. Weg ermee.

Wendy van der Waal Beeld Ivo van der Bent / Wendy van der Waal

Ik gebruik nu zo'n vijf jaar een iPhone en inmiddels loopt het apparaat bijna over van alles wat zich erop heeft verzameld. Vage contactpersonen, meer selfies dan me lief is/zijn, vergane hartstocht, obscure notities en vergeten hitjes. Een puinhoop waarvan ik schaamteloos durf te beweren dat ik er dagelijks toch aardig wat uurtjes in slijt.

Automatisch wordt er van alles gearchiveerd en bewaard, dus ook zonder dat je daarom hebt gevraagd. Door cloud-systemen en allerhande synchronisaties verhuist alle inhoud met je mee bij de aanschaf van een nieuwe telefoon. Zonder dat ik het echt door had heeft mijn verleden zich in pixels gemanifesteerd en het reist nu op slinkse wijze overal met me mee naartoe. Wat vervlogen is hoef ik zeker niet te vergeten, maar het dagelijks op mijn netvlies hebben is weer een ander uiterste. Foto's en brieven berg je in de fysieke wereld ook op omdat je ze niet overal wilt laten slingeren. Wanneer er voor de zoveelste keer een oude woordenstrijd omhoog schiet als ik de zoekfunctie gebruik, ben ik het zat: Het is tijd voor een grote mobiele schoonmaak. Opruimgoeroes zeggen altijd: een opgeruimd huis is een opgeruimde geest. Zou deze logica ook voor mijn smartphone opgaan?

Schoenendoos

Vijf pagina's heb ik nodig voor de apps die ik heb opgespaard. Laat ik beginnen met kritisch kijken naar wat ik echt gebruik. Voor de apps die ik wil bewaren maak ik logische mapjes aan, en alles wat ik niet of nauwelijks gebruik, gooi ik weg. Uiteindelijk kom ik op vijf mappen uit: Sociaal, Audio, Fotografie, Dagelijks en Schoenendoos.

In die laatste smijt ik alles waar ik eigenlijk van af wil maar wat ik van Apple niet mag verwijderen. Kennelijk vinden ze het daar belangrijk dat ik elke dag op de hoogte ben van de aandelen, gebruik maak van een kompas en op dit veel te kleine scherm boeken lees in iBooks.

Er is nog een handjevol apps over die ik überhaupt nog nooit heb geopend, en die geef ik bij deze maar eens een kans. Van de 'Zoek iPhone app' óp mijn iPhone ontgaat alle logica me, in de 'Tips app' lees ik weinig nieuws en ook een digitale 'Wallet' zie ik mezelf nog niet zo snel gebruiken. Nee, deze programma's mogen in de Schoenendoos blijven. De rest van de mappen doorloop ik zoals ik ook al mijn kamers doorloop als ik echt schoonmaak.

Sociaal

Mapje 'Sociaal' moet het grondigst worden aangepakt. In mijn telefonische contacten heb ik 215 mensen verzameld. Ik werk me door een lijst van marktplaats.nl-verkopers, exotische couchsurf-adressen en mislukte Tindermatches. Ik vind het erg onpraktisch dat ik blijkbaar drie Jessica's heb en besluit alleen de leukste te houden. En wie is Dinges in godsnaam? Zonder er langer over na te denken gooi ik het nummer in de prullenbak, mijn leven is verzadigd genoeg zonder. Uiteindelijk zijn er 100 mensen over. Gelukkig houd ik op de andere sociale media wel bewust netjes bij wie ik volg.

Daaropvolgend werp ik een blik op mijn 'Berichten'. Ik kom er nu pas achter dat bij heel veel berichten geen afzender meer staat. Deze volgorde van schoonmaken is dus niet aan te raden. Ik begin driftig door dialogen te swipen.

Vriendelijk bedank ik Thuisbezorgd.nl en de ING voor alle sms-notificaties die ze me in de loop der jaren gestuurd hebben. Best confronterend dit

Als ik bij een dialoog beland tussen mij en een ex blijf ik een tijdje hangen. Ik swipe terug naar afgelopen zomer, toen we elkaar een aantal weken moesten missen en alleen een ouderwetse sms-verbinding ons verbond.

De berichten zijn lang en doen niet onder voor een intens romantische briefwisseling. Er rolt een traan over mijn wang bij het herlezen van die mooie woorden. Het contrast met hoe pijnlijk die relatie eindigde, kan niet groter zijn. Ik kan dit gesprek natuurlijk virtueel verbranden, maar besluit het te koesteren door een back-up. Haar contactgegevens gooi ik weg.

Inmiddels vind ik deze cluster wel lekker opgeruimd. Wat een verademing is het eigenlijk dat mijn nieuwste verslaving, SnapChat, niets opslaat, die benadering mag ik wel.

Beeld afp

Fotografie

De volgende uitdaging is het mapje 'Fotografie'. De laatste tijd word ik geteisterd door een zeurderig pop-upje dat me vertelt dat de opslagruimte op mijn apparaat bijna vol is, en mijn fotoarchief is daar de boosdoener van. Het afgelopen jaar heb ik een aantal reizen naar het buitenland gemaakt en de eeuwige drang om alles vast te leggen en te delen heeft geresulteerd in een bulk mooie foto's op mijn telefoon. Als ik alles naar een opslagruimte op Google drive aan het sluizen ben, komen er foto's van exotische landschappen, fijne mensen en de oosterse keuken voorbij. Ik geniet ervan, misschien moet ik het eens ouderwets laten afdrukken.

Het lijkt erop dat de ontwikkelaars van Apple me wederom een plezier dachten te doen door alle selfies en screenshots dubbel te archiveren door er automatisch extra albums voor aan te maken; ik bedank er hartelijk voor en veeg ze inclusief de inhoud weg.

De laatste factor die mijn albums doet volstromen is mijn recent geadopteerde grijze kat Sjors Clooney - zeker zo fotogeniek als de filmster waarnaar hij is vernoemd. Ik kan moeilijk kiezen welke foto ik wil bewaren, hij is op alle foto's leuk. Uiteindelijk gooi ik ze allemaal weg, de beste staan toch al op Instagram.

In het mapje 'Verwijderde onderdelen' moet ik nog eens bevestigen dat ik ervan af wil. 'Weet u zeker dat u de 1.306 onderdelen wilt verwijderen?', vraagt mijn telefoon. Ik twijfel geen seconde.

Dagelijks

In de map 'Dagelijks' sleep ik alle nuttige apps die ik vaak gebruik. Zo ook mijn notities. Deze zijn net zo slordig als mijn fysieke aantekeningen. Inspiratiebronnen, boeken die ik nog moet lezen, films die ik nog moet zien, plekken die ik nog wil bezoeken, en zelfs het idee voor een debuutalbum dat nog opgenomen moet worden. Het laatste gaat sowieso niet gebeuren en daar leg ik me bij neer door deze notitie te verwijderen. Gelukkig gaat het organiseren van de rest soepeler dan bij mijn analoge memo's. Ik verzamel alle inspiratiebronnen netjes in één document en eindig met een overzichtelijk lijstje. Dit lucht op.

Audio

Als laatst blaas ik het stof af van mijn digitale muziekcollectie. Ik begin met Shazam, dat muziek herkent en de titel en artiest van het nummer laat zien. Handig, maar met de zoekresultaten doe ik niets. Helaas is het niet meer verbonden aan een goede muziekstreamdienst als Spotify, dus je moet echt moeite doen als je een nummer wilt opslaan. Leuk om bevestigd te zien dat ik een muzikale veelvraat ben. Het gaat van Mick Jagger naar Justin Bieber en onderweg kom ik sludge metal en een 9de symfonie van het Dallas Symphony Orchestra tegen. Ik zoek alles wat ik wil onthouden op en deel het netjes in bij mijn afspeellijsten. Jammer dat er van een bepaald nummer alleen twaalf karaokeversies zijn en niet het origineel.

Ik schuif 'De grote winterdepressie playlist' die ik maanden geleden met anderen heb samengesteld naar beneden en maak een lentelijstje aan. Om het voorjaar nog wat meer in te luiden geef ik mijn wallpaper een lik verf.

Mijn smartphone is schoon en voelt zoals een opgeruimd huis kan voelen: het overzicht is terug en ik weet weer wat ik bezit. Alle apps, foto's en conversaties staan op een logische plek en zullen niet zomaar meer opduiken.

De grote Vonk-schoonmaak

Het is tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak. Vonk vroeg 11 auteurs waar we zo snel mogelijk van af moeten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.