Opvoeden: hoe praat ik met mijn kind over het coronavirus?

Anna van den Breemer schrijft elke week over een alledaags opvoedkundig probleem waarvoor ze een oplossing zoekt. Deze week: wat zeg je tegen je kind over het coronavirus?

Beeld Claudie de Cleen

Even dacht ik dat de juf van mijn dochter popiejopie aan het doen was. ‘High five met de ellebogen tegen elkaar’, begroette ze de kinderen in het klaslokaal. Toen herinnerde ik me de mail van de schooldirecteur: vanwege het coronavirus geven de leerkrachten de kinderen niet langer een hand. Volgens de Algemene Vereniging Schoolleiders is dat nu het beleid op de helft van de scholen in Nederland. Hoe leg je dat uit aan je kind? En hoe praat je over het coronavirus?

Dit zeggen de deskundigen

Volgens een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie van eind februari gaat het bij 2,4 procent van de bekende besmettingen om iemand van onder de 19 jaar. Kinderen die besmet raken met corona hebben milde klachten. Dit kan een verklaring zijn waarom het aantal geregistreerde kinderbesmettingen zo laag is: zonder klachten word je minder snel op corona getest.

Waarom hebben kinderen nauwelijks klachten? ‘Het kan zijn dat hun immuunsysteem onrijper is, waardoor er minder heftig wordt gereageerd op het virus’, zegt arts-viroloog Anne Wensing van UMC Utrecht . ‘Het virus geeft jou geen koorts, maar het immuunsysteem dat erop aanslaat.’ Er zijn ook andere verklaringen mogelijk. ‘Kinderen hebben gezondere longen dan volwassenen omdat ze nog niet roken. Wellicht is er ook een biologische oorzaak in de zin dat het virus minder makkelijk aan de cellen kan hechten.’

De Franse president heeft ouders opgeroepen om kinderen weg te houden bij hun opa en oma. Heeft hij een punt? ‘Hoesthygiëne bij kinderen is over het algemeen minder dan bij volwassenen. Dit werkt verspreiding van virussen in de hand’, zegt zegt arts Marthe Zeldenrust, die bij de GGD Hollands Noorden werkt en zich bezighoudt met infectieziektebestrijding.

De GGD’s krijgen veel vragen van ongeruste ouders, zoals: wat moet je doen als je kind verkouden is? ‘Voor kinderen die klachten als verkoudheid met of zonder koorts vertonen en die niet in een besmet gebied zijn geweest, gelden geen specifieke adviezen’, zegt Zeldenrust. Je kunt gewoon kijken of je kind fit genoeg is om naar school te gaan. In de provincie Brabant geldt het advies: thuis uitzieken. 

Wil je meepraten over opvoedonderwerpen? Meld je dan aan voor onze Facebook-groep.

Waar moet je op letten?

Om onnodige paniek te voorkomen adviseren sommige deskundigen pas over corona te beginnen als je kind met vragen komt. ‘Ik denk dat het goed is om vooraf een beetje te vissen naar wat je kind al weet’, zegt Zeldenrust. Heeft je zoon op het schoolplein gehoord dat opa doodgaat, dan zal je als ouder een ander gesprek moeten voeren dan bij een kind dat het virus nog helemaal niet kent.

Hoe kun je corona uitleggen? ‘Het hangt natuurlijk af van de leeftijd, maar je kunt bijvoorbeeld zeggen: er is een nieuwe ziekte waardoor mensen verkouden worden en moeilijk adem kunnen krijgen. Vooral oudere mensen en mensen die al andere ziektes hebben zijn er gevoelig voor. Anders dan bij de griep is er nog geen medicijn.’

Kinderen voelen goed aan wanneer hun ouders bezorgd zijn, zegt Zeldenrust, die  twee kinderen heeft. ‘Om geen paniek over te brengen, is het goed als je zelf ontspannen bent wanneer je erover praat. Ter geruststelling kun je toevoegen dat er veel slimme mensen bezig zijn om een oplossing te vinden.’

Misschien het belangrijkste is het op speelse wijze benadrukken van hygiëne. ‘Leer je kind dat je moet hoesten en niezen in je elleboog en hoe je goed je handen moet wassen’, zegt Livia Doets, huisarts in Amsterdam. ‘Gewoon met water en zeep is veel effectiever dan met antibacteriële of desinfecterende gels.’ Een goede handwasbeurt houdt in dat je 20 seconden lang je handen en polsen inzeept en afspoelt. Dat is twee keer het liedje ‘Happy Birthday’ zingen, tipte The New York Times.

Meer opvoedkwesties?
Hoe leer je de speen af? Hoe wordt je kind een doorzetter, zonder dat je zelf in een tijgerouder verandert? Lees hier de andere afleveringen van de opvoedserie. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden