De Gids Opvoeden

Opvoeden: hoe creëer je een fijne kraamweek?

Anna van den Breemer schrijft elke week over een alledaags opvoedkundig probleem waarvoor ze een oplossing zoekt. Deze week: inzichten voor een ontspannen kraamtijd.

Beeld Claudie de Cleen

‘Kunnen we alsjeblieft nog een nachtje blijven?’ Geheid dat ouders hierom weleens smeken bij het ziekenhuispersoneel. Het voelt onwerkelijk om na de bevalling met gevulde maxicosi in de lift te stappen. De buitenwereld heeft er kennelijk wél vertrouwen in dat het thuis goed komt met de zorg voor dat kleine hummeltje. Dat ouders daar zelf minder zeker van zijn, is niet zo gek: we verslinden boeken over de zwangerschap en bevalling, maar de intense periode daarna wordt vaak een beetje vergeten. Hoe creëer je een fijne kraamweek?

Wat zeggen de deskundigen?

Wat Nederland van andere landen onderscheidt, is de kraamzorg. Elk gezin heeft recht op minimaal 24 uur en maximaal 80 uur kraamzorg, verdeeld over maximaal tien dagen. ‘Deze engel in verpleegstersuniform zorgt óók voor de geestelijke gezondheid van de moeder’, schreef The Huffington Post met verbazing over dit Nederlandse fenomeen. ‘Ze brengt thee en ontbijt op bed, doet de was en zorgt voor broers en zussen. En dit wordt allemaal betaald door de verzekering. Nee, we maken geen grapje.’

Nederlandse gezinnen boffen inderdaad, maar in het woord ‘kraamweek’ ligt tevens de opvatting besloten dat je na die paar dagen de boel weer op de rit moet hebben. ‘In veel culturen wordt de postnatale periode van oudsher heel anders benaderd’, zegt Amely Greeven, coauteur van het boek The First Forty Days – The Essential Art of Nourishing the New Mother. ‘Die eerste veertig dagen na de geboorte zijn bedoeld om uit te rusten, op energie te komen door warme soepen te eten, een band met het kind op te bouwen en een weg te vinden door de onvermijdelijke hormonale ups en downs.’ In Latijns-Amerika heet de kraamperiode dan ook la cuarentena, ‘de quarantaine’.

Dit cocoonen in huis staat haaks op het huidige ideaal van zo snel mogelijk weer ‘de oude’ worden, inclusief visite ontvangen, een fit lijf en tochtjes met de wandelwagen in de buitenlucht. Volgens Greeven is hier sprake van ‘culturele conditionering die vrouwen aan een belachelijke standaard houdt’. ‘Misschien kunnen ouders het ontvangen van bezoek, het ‘showen’, een paar weken uitstellen. Geloof ons, niemand hoeft een baby van vier dagen oud te ontmoeten.’

Hoe moet het dan wel?

Allereerst is het handig te weten dat je zélf je kraamverzorgende mag kiezen. Je hoeft dus niet automatisch te gaan voor de grote organisatie die vaak wordt aangeboden via je verloskundigenpraktijk. Het voordeel is dat je precies weet wie er bij jou over de vloer komt én dat er een klik is. Zo’n zelfstandige kraamverzorgende kun je vinden op de site van de Coöperatie Kraamzorggroep, of door een bericht te plaatsen op de matchingsite Kraamzorg 1 op 1. Deze kraamverzorgenden worden ook vergoed door de zorgverzekering.

‘Maak een kraamplan’, raadt zelfstandig kraamverzorgende Birgitte Dirks aan. ‘Hierin kun je zetten wie je na de geboorte op de hoogte wilt stellen en hoe je het oudere broertje of zusje laat kennismaken met de nieuwe baby. Mag het bezoek de baby vasthouden of heb je dat liever nog niet? Maar ook: wat vind je lekker om ’s avonds te eten? Zo weet ik wat ze van mij willen.’

Vraag kraamvisite eten mee te nemen, om direct op te eten of in de vriezer te leggen voor later, want van koken komt het vaak niet. Zeker in de kraamperiode geldt: vragen om hulp is een teken van sterk zijn.

Dirks spreekt vaak een codewoord of codezin af, voor als de kersverse moeder vindt dat het kraambezoek lang genoeg heeft geduurd. ‘Bijvoorbeeld: ‘Is het tijd voor een nieuwe paracetamol?’ Dan weet ik genoeg en regel ik dat iedereen vertrekt. Laat mij maar de bitch zijn.’

Meer opvoedkwesties uit De Gids

Een kinderverjaardag die óók leuk is voor de ouders. Thuiswerken met kinderen: hoe zorg je ervoor dat het geen drama wordt? Hoe reageer je als je peuter een driftbui heeft in de supermarkt? Hoe krijg je grip op het online leven van je puber? Lees het hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden