Oppas gezocht voor Gek en Gak

VAKANTIE-ADRES MET ZWEMBAD EN SAUNA, HET KAN AL VOOR 65 EURO PER JAAR. VIA DE LANDELIJKE OPPAS CENTRALE. DOOR CASPAR JANSSEN..

Het hele jaar op vakantie voor maar 65 euro, stellen Ed (47) en Rini (51) Elshof uit Gouda tevreden vast. Ed en Rini Elshof hebben het niet breed, maar ze hebben twee voordelen. Ze beschikken over relatief veel vrije tijd en ze houden van dieren.

Twaalf jaar geleden ontdekten ze de Landelijke Oppas Centrale (LOC), onderdeel van de internationale woningruilorganisatie Holiday Link. Sindsdien passen ze een paar keer per jaar op huizen en huisdieren op de mooiste plekjes van Nederland en beleven daar heerlijke vakanties. En dat alles voor een jaarlijks inschrijvingsgeld van 65 euro, waarvoor de LOC bemiddelt tussen oppassers en oppasvragers.

Het idee achter de LOC, dat inmiddels 26 jaar bestaat, is simpel en succesvol. Mensen met huisdieren en/of kleinvee, met tuinen die onderhoud behoeven of mensen die gewoon afgelegen wonen, willen dat er tijdens hun vakantie iemand op hun huis, tuin en dieren past, terwijl er anderzijds mensen zijn die maar al te graag hun vakantie willen doorbrengen in het huis van een ander, op een mooie, landelijke plek of soms gewoon in een andere stad. Tegen de vijfduizend mensen staan nu ingeschreven bij de LOC en dat aantal groeit gestaag.

Ik begrijp niet waarom mensen voor veel geld in een vakantiepark gaan zitten. De familie Elshof uit Gouda treft gratis en voor niets vaak ongekende luxe aan (zwembad, sauna, waterbed) en mooie optrekjes op afgelegen locaties midden in bossen en weilanden.

Zoals die schitterende boerderij in Laren, met een oprijlaan van 250 meter. Rini Elshof: We zaten daar een keer in de winter, s nachts vroor het twintig graden, er was vloerverwarming, maar we moesten alle luiken dichtdoen en flink de houtkachel stoken. Heerlijk, alsof we honderd jaar terug in de tijd leefden. En overdag hadden ze dan de hond, de katten, de ganzen Gek en Gak en de schapen om te voeren.

Ze hebben bijna het hele palet aan dieren in Nederland intussen verzorgd: ponys, ezels, kippen, schapen, ganzen, honden, katten.

Tegenwoordig maken ze van tevoren kennis met de bewoners en de dieren. Het moet wel klikken, ook tussen ons hondje Saartje en eventueel aanwezige honden. De keren dat ze niet eerst het oppasadres bezochten, ging het mis. Rini Elshof: Zaten we opeens in een vies huis en moesten we slapen in bedden die finaal door zakten.

Maar ook bij een grondige voorbereiding kunnen er complicaties optreden. Ed Elshof: We troffen een hond die niet tegen onweer kon. Hij brak het hele huis af. Net die week onweerde het drie of vier keer. Uiteindelijk heb ik de hond aan een verwarmingsbuis gebonden, maar hij zag nog kans om een hap uit een grenen kast te nemen.

Maar dat zijn uitzonderingen. De familie Elshof heeft plakboeken vol met mooie herinneringen. Zoals aan die boerderij in Laren, van de familie Van Oijen. De ganzen en de schapen zijn inmiddels overleden, maar René en Lenny van Oijen hebben nog altijd oppassers voor hun hond en drie katten. Lenny van Oijen: We hebben vaak jaren achtereen dezelfde mensen.

Zijn ze niet bang dat oppassers een rommeltje maken van hun huis, of hun dieren verwaarlozen? Nee. Het is één keer een beetje misgegaan. De oppasser bleek bang te zijn voor dieren. De man is dan ook snel uitgeschreven uit het bestand.

Zeker, het kan voorkomen dat een dier overlijdt in de periode dat er oppassers zijn. Maar het komt zelden of nooit voor dat er een verband is met de oppasser, zegt Inga de Ruiter, die samen met haar broer de directie voert van de LOC.

De oppascentrale hanteert een selectiesysteem. Oppassers en oppasvragers vullen achteraf een evaluatieformulier in. De referenties zijn door de andere deelnemers op te vragen. Volgens haar is er in al die jaren nog nooit een oppasser met de huisraad vandoor gegaan. Wel is er een laptop gestolen. Ons garantiefonds heeft dat toen vergoed. Sindsdien werken we met legitimatiebewijzen. Oppassers moeten zich nu legitimeren bij de oppasvrager.

Maar de praktijk is dat het bijna altijd goed gaat, zegt De Ruiter. Dat vinden ook de families Van Oijen en Elshof. Rini Elshof: Het is voor ons een uitkomst.

Lenny van Oijen: We hebben er wel aan gedacht om ons huis te verhuren. Maar als mensen moeten betalen, gaan ze anders met je huis en je dieren om. Nu krijgen we mensen die echt van dieren houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden