de gids weekendrecept

Ook een geïmporteerde aardbei met flutsmaak kun je oppiepen

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt een seizoensrecept plus een recept om de restjes op te maken. Deze week: aardbeien.

Ricotta-aardbeiroom(ijs!). Beeld Yvette van Boven

De aardbei is een schijnvrucht uit de rozenfamilie. Wat we bij een aardbei ‘vrucht’ noemen is eigenlijk een heel sappig, meestal rood, bloembodemweefsel waar de zaadjes op de buitenkant zitten.

Meestal zit het zaad ín de vrucht, denk maar aan een appel of een banaan, maar bij de aardbei dus niet. De bloemblaadjes vallen na bevruchting van de bloem af en de bloembodem zwelt op: dát is een aardbei.

Kijk uit naar verse Hollandse aardbeien: de meeste aardbeien die in de super liggen, zijn namelijk geïmporteerd uit verre oorden. Ze worden heel vroeg geplukt om de lange reis te kunnen maken. Daardoor zijn ze wel rood, maar veel smaak zit er nog niet aan.

Mooie, dieprode aardbeien mét zoete smaak zijn ‘te ver’ voor de export, maar wel het lekkerst. Ze komen van heel dichtbij en zijn waarschijnlijk net geplukt: die moet u dus kopen en zo in uw mond proppen.

Zit u nu toch met zo’n flinke portie geïmporteerde aardbeien met flutsmaak dan piepen we ze op met mijn truc: we concentreren smaak in de oven. Het werkt: verslavend lekker zijn ze zo, bijna lekkerder dan... nee, niets haalt ’t bij een verse Hollandse aardbei, maar deze zijn een goeie tweede.

Ricotta-aardbeiroom(ijs!)

voor 4-6 personen

300 gram (gedroogde!) aardbeien, plus het sap

4 blaadjes gelatine

500 gram ricotta

200 ml slagroom

125 gram fijne suiker, of naar smaak

de rasp van ½ en het sap van 1 citroen

Bereiding

Week de blaadjes gelatine in een kom koud water. Klop de slagroom lobbig. Roer de ricotta met de suiker, de citroenrasp en de aardbeien tot het mooi is gemengd. Verwarm het citroensap en eventueel overgebleven aardbeisap en los de gelatine er al roerende in op. Laat het iets afkoelen en roer het door de ricotta. Spatel dan de slagroom erdoor, verdeel in coupes en laat opstijven in de koelkast of opvriezen in de vriezer tot ricottaijs.

Gedroogde aardbeien uit de oven. Beeld Yvette van Boven

Gedroogde oppiep-aardbeien

per 500 gram minder lekkere aardbeien, grote gehalveerd

3 eetl. suiker

Bereiding

Schep de suiker door de aardbeien en laat 30 minuten staan zodat de sappen er wat uit trekken. (Bewaar het zoete sap).

Spreid ze uit over een bakplaat met bakpapier en laat ze in een oven op 90 graden in een uur of 4 (afhankelijk van de grootte) drogen.

Beeld Yvette van Boven
Beeld Yvette van Boven
Aardbei-ricottaoproltaart. Beeld Yvette van Boven

Aardbei-ricottaoproltaart

100 gram bloem

1 theel. bakpoeder

snuf zout

5 eieren, gesplitst in dooier en wit

180 g (fijne) suiker

60 ml melk

1 portie ricotta-aardbeiroom (recept hierboven)

evt. extra gedroogde aardbeitjes

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaatje van ca. 30 x 40 cm met bakpapier.

Klop de dooiers met suiker en melk tot dik, licht schuim. Klop in een andere kom met schone kloppers de eiwitten met wat zout stijf. Zeef de bloem met het bakpoeder boven het dooiermengsel en spatel het er voorzichtig door. Spatel in porties de geklopte eiwitten door het beslag. Giet het in de bakvorm en bak de cake een minuut of 18 of tot hij gaar is en terugspringt wanneer u erop drukt.

Glijd met een dun mesje langs de randen om er zeker van te zijn dat de cake lost.

Stort hem op een schone theedoek. Pel het bakpapier er voorzichtig af en rol de cake met theedoek en al op, als ware de theedoek de vulling. Laat hem zo helemaal afkoelen.

Rol hem dan weer voorzichtig uit en verwijder de theedoek. Smeer een dikke laag ricottaroom (hou iets apart) over de hele cake uit, laat 3 cm aan de korte kant vrij.

Rol de taart voorzichtig op, eindig bij de vrijgehouden rand.

Zet hem op een bord met de naad naar onder en laat de taart tot gebruik liefst een uur opstijven in de koelkast.

Spuit voor het serveren een paar chique toeven room op de bovenkant en versier met extra aardbeien.

Beeld Yvette van Boven
Beeld Yvette van Boven

Volg Yvette van Boven op Instagram: @yvettevanboven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.