proeverij wijn

Onno Kleyn proeft een Verdil in combinatie met een Viognier en ervaart een buitelende witte

In het gezaghebbende Wine Grapes, a complete guide… van Jancis Robinson krijgt de verdildruif drie regels, wat uitzonderlijk weinig is op de 1242 met priegellettertjes volgedrukte pagina’s. ‘Bijna uitgestorven’, noteert ze, maar ‘recent gered en…  aangeplant in de Vall des Alforins’. Mijn uitgave is van 2012. En blijkbaar gaat het sinds die tijd beter, ook al begrijp ik dat het een lastpak is, gevoelig voor vocht, voor oxidatie, voor ziekten. 

Derrick Neleman, die ooit naam maakte als pionier bij de import van biologische wijn, produceert alweer een aantal jaren zelf wijn achter Valencia. Daar is die Vall des Alforins ook ergens. Vandaar dat wij als liefhebbers op afstand de Verdil mogen proeven, zij het in combinatie met wellicht toch net iets meer aangeplante Viognier. 

Fijne wijn hoor. De abrikozengeur van de viognier komt goed door, maar de verdildruif brengt andere, citrusachtige aroma’s en zinderende sappigheid mee. Buitelende witte is het resultaat, wijn om zonder veel na te denken in te schenken bij geroosterde vis, bij groentegerechten met verse of geitenkaas, bij koude asperges met vinaigrette. Dragen we nog bij aan de druivenvariëteit in de wereld ook.

Neleman Viognier-Verdil.

Neleman Viognier-Verdil 2018, Valencia, biologisch

Neleman.org € 7,95, (tijdelijk) € 5,75

Prijs/kwaliteit (aanbiedingsprijs): 9

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden