Proeverij Wijn

Onno Kleyn drinkt een stevige rode Spaanse wijn met een bijzonderheidje

Een amfora of amfoor was een stenen kruik waarin in de oudheid wijn en olie werd bewaard. Het houten vat, een Germaanse uitvinding, werd pas na de Romeinse tijd de norm in de wijnindustrie.

Maar in het bruisende heden zijn er vorsende wijnmakers, in het gemeen met een biodynamische instelling en aanpak, die weer experimenteren met rijping in aardewerk. De lieden van Caprasia in het Spaanse Utiel-Requena bijvoorbeeld. Nou ja, ze spelen tegelijk op safe door hun Bobal eerst een dik jaar in eikenhout te stoppen. Maar daarna volgt terracotta in de vorm van vaten van 150 liter - bijna vier keer de hoeveelheid van een standaard amfora voor wijn in de Romeinse tijd - waar een deel van de wijn (ze zijn wel erg voorzichtig) vijf maanden in sluimert. Wat het effect is? Dat is voor mij niet te bepalen; dan zou ik dezelfde wijn ook zónder amfoorrijping moeten proeven. Wel kan ik zeggen dat de Caprasia Bobal 2015 een solide Spaanse wijn is die stáát in het glas: ondoorzichtig, dampend zwart fruit, cacao en zwarte peper in de bonus, schragende tannine achter de alcohol. Goed zonder blikken of blozen.

Caprasia Bobal Ámfora 2015, Utiel-Requena, euro 12,50, naturalvineyards.nl

prijs/ kwaliteit 8,0

Caprasia amfoorwijn
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.