Proeverij Onno Kleyn

Onno Kleyn drinkt een droge tokaj, want die Hongaren hebben ook droog in de vingers gekregen

Ik heb het wel eens eerder gezegd: vroeger was zoet de ­ultieme luxe, zeker ook in wijn. Zoete wijnen werden bij hartige gerechten geschonken, bij vis, bij patés, bij van alles. Het woord ‘dessertwijn’ bestond nog niet en sloeg ook ­nergens op.

Een van de grote namen uit de wijnhistorie is Tokaj, een dorp in Hongarije waar men zoete wijn maakte en maakt door de most van ingedroogde, door de ‘edelrot’ (een schimmel) aangetaste druiven toe te voegen aan gewoon sap en dat te laten vergisten. ­Tokaji aszú wordt ingedeeld naar de kuipjes zoete most, puttonyos, van 3 tot 6; daarna heb je de escenzia van pure zoete most.

De wijn smaakt goddelijk, maar er zijn in onze tijd, waar zoet allerminst nog exclusief is, moeilijk momenten te vinden om dit geluk te savoureren. Ik vraag vandaag aandacht voor een droge witte wijn uit de streek, gemaakt van de dezelfde furmintdruif als waarvan de aszú wordt gemaakt. De 2016 van Royal Tokaji is betoverend anders, opgevoed op Hongaars eiken, erg droog, intens van geur. Hij lijkt naar hyacinten en andere bloemen te ruiken. Koninklijk elegant maar doortastend.

Furmint Dry Tokaji 2016, Royal Tokaji

Gall & Gall, € 9,99

Furmint Dry Tokaj 2016. Royal Tokaji

Gall&Gall, € 9,99

Prijs/kwaliteit 8,5

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.