de gidsvolkskeuken

Oliebollenpannenkoekjes

Gisteren heb ik de laatste oliebollen aan de kippen gevoerd. En zelfs na een week oliebollen pikken ze nog enthousiast de rozijnen eruit om vervolgens de restanten in verenverstuivende vrouwengevechten naar binnen te schrokken, waarbij vooral allochtone dames Osama en Bin Laden de snavels kruisen voor de stukjes met extra poedersuiker.

Gelukkig maar, want ik had dit jaar genoeg oliebollen gebakken voor een regiment militante kippen. Ik wilde namelijk persé een omvangrijk, intrigerend recept uitproberen, met bloem, gist en karnemelk in plaats van gewone melk.

Vervolgens groef partner Ronald uit de krochten van onze kelderkast twee pakken oliebollenmix uit 2009 op (zonde!!) en ten slotte liet ik me in de supermarkt verleiden tot de aanschaf van een ‘complete mix: Gemak in een Pak, met zakje vruchtenmelange!’, die zonder rijstijd of toevoeging van gist fantastische bollen beloofde.

Om daarmee te beginnen: niet kopen, de bollen worden prachtig luchtig maar smaken naar karton. De ‘gewone’ mix van vorig jaar voldeed daarentegen nog uitstekend, al duurde het even voordat het beslag ging rijzen waardoor ik tegen twaalven nog steeds bollen in de olie en mijn haar stond te scheppen, in de andere hand een lauw glas bubbels vastgekleefd. En wat de karnemelk betreft: ‘gôh, worden ze nou zó snel zuur?’, vroegen mijn gasten onschuldig.

7 januari, en ik heb nog steeds een pak 2009-mix en een pak Gemak over. Maar zelfs daarmee blijk je fantastische luchtige minipannenkoekjes te kunnen bakken, een soort 2011-kruising tussen Russische blini’s en Hollandse ‘drie-in-de-pan’. Hartig, zonder rozijnen en bijvoorbeeld met zalm en zure room. Of met geraspte kaas of uitgebakken spek. Of zoet, zoals hieronder staat. Met overgebleven kerstcranberry’s maak je er een chique, fris sausje bij.

Ingrediënten

1 bekertje crème fraîche

4 à 5 eetlepels cranberrycompote

1 pak gewone of ‘complete’ oliebollenmix (Koopmans)

rozijnen en/of 2 eieren, afhankelijk van de soort mix

1 kleine appel, geschild, geraspt

boter, zonnebloemolie

poedersuiker

Meng crème fraîche en cranberrycompote. Maak het bollenbeslag volgens de gebruiksaanwijzing, maar gebruik ongeveer 1,5 keer zo veel water, zodat het vloeibaar is. Roer de appelrasp erdoor. Laat het beslag zo nodig rijzen. Verhit steeds een klontje boter met een scheutje olie in een grote koekenpan en bak van het beslag, met een paar tegelijk, kleine luchtige pannenkoekjes. Houd ze warm op een bord op een pan kokend water. Serveer de pannenkoekjes met poedersuiker en cranberryroom. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden