De Gids Weekendrecept

Nog meer pompoen! Deze keer in de vorm van puree, mousse of een heerlijke cake

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt een seizoensrecept plus een recept om de restjes op te eten.

Pompoenmousse met gebrande marshmallows. Beeld Yvette van Boven

We gaan deze week, zoals beloofd, nog even door met de pompoen. Toen de Europeanen het nieuwe continent ‘Amerika’ bereikten en daar hun kampen opsloegen, namen ze de kookgewoontes uit hun eigen landen natuurlijk mee. Taart of pie was, met name door Engelsen, een vast gerecht op hun repertoire: hartig gevuld met vlees, of juist zoet met fruit, zoals appels. Alleen: er bestonden nog geen appels op het Amerikaanse continent, die appelzaadjes moesten nog worden meegebracht. De Engelsen moesten het doen met nieuwe ingrediënten die ze niet kenden en vaak niet durfden te eten. Velen stierven door scheurbuik of andere ziekten. Het verhaal gaat dat ze, om te kunnen overleven, pompoenen aangereikt kregen door de oorspronkelijke inwoners van Amerika: de indianen.

Lang verhaal kort: wanneer Amerikanen nu Thanksgiving vieren, staat er altijd een zoete pompoentaart op tafel. Een Europese taart dus eigenlijk, maar met een Amerikaanse vulling.

Die pompoen wordt daar dus vaak juist zoet gegeten, dat doen wij Nederlanders eigenlijk weinig en dat is best zonde, want het is echt heel lekker. Ik maak deze week een donszachte pompoen-yoghurtcake en een romig-karamellige pompoenmousse, mét marshmallows.

(Als u de marshmallows net als ik zelf wilt maken, kijk dan hier)

Pompoenpuree

Alle soorten pompoen, met schil, in smalle parten, zaden verwijderd

Verhit de oven voor op 200 graden. Leg de parten iets uit elkaar op een met bakpapier bekleed bakblik. Rooster ze ongeveer 30 minuten (keer ze halverwege de baktijd) of tot ze gaar zijn en de randen iets karamelliseren. Draai ze (met of zonder schil, die komt er nu makkelijk af) tot puree in de blender.

Pompoen-yoghurtcake

Voor de cake

175 g boter, op kamertemperatuur plus extra

275 g bloem

2 theel. bakpoeder

1 theel. baksoda/zuiveringszout

1 theel. kaneel

3/4 theel. gemalen piment

snuf zout

300 g pompoenpuree

175 ml dunne yoghurt

1 theel. vanille-extract

250 g suiker

3 grote eieren

Voor het glazuur

150-200 g poedersuiker

2 eetl. karnemelk

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een tulbandvorm van zeg 1,5 liter inhoud in en bepoeder hem met een wolk bloem.

Zeef bloem, bakpoeder, baksoda, kaneel, piment en zout boven een kom. 

Roer de pompoenpuree, de helft van de yoghurt en het vanille-extract goed door in een andere kom.

Klop de boter met de suiker met een handmixer lang, licht en luchtig, klop er dan een voor een de eieren door.

Spatel om en om een eetlepel bloemmengsel en pompoenmengsel door het beslag, voeg pas een nieuwe toe als de vorige volledig is opgenomen.

Schep het beslag in de tulband en bak de cake ongeveer 50 minuten of tot een prikker er schoon uitkomt, test al na 45 minuten, de ene oven is de andere niet.

Laat 5 minuten afkoelen, stort hem op een rooster en laat hem dan volledig afkoelen.

Roer de poedersuiker door de yoghurt om een glazuur te maken dat net zo dik is als yoghurt. Giet het over de tulband en laat opdrogen.

Pompoencake met yoghurt. Beeld Yvette van Boven

Pompoenmousse met gebrande marshmallows

1 blikje (400 ml) gecondenseerde melk

snuf piment

snuf kaneel

snuf nootmuskaat

250 g pompoenpuree

snuf zeezout

200 ml slagroom

2-3 marshmallows (of meer) per persoon

Pompoenmousse met gebrande marshmallows. Beeld Yvette van Boven

Verhit de gecondenseerde melk met de specerijen in een steelpan op middelhoog vuur en laat al roerend in 15 minuten karamelliseren en donkerder kleuren, pas op: het kan best spatten. Roer de pompoenpuree en het zout erdoor. Laat afkoelen: dit gaat sneller als u het in een wijde schaal giet. Zet de schaal bij kamertemperatuur nog een uur in de koelkast.

Klop de slagroom stijf en spatel eerst een pollepel door de afgekoelde pompoenpuree en vervolgens lepel voor lepel de rest erdoor. Zorg ervoor dat er zo veel mogelijk lucht in blijft.

Schep de mousse in 4 tot 6 deftige schaaltjes. Zet ze zeker 2 uur in de koelkast om mooi op te stijven.

Druk er 2 à 3 marshmallows op en brand ze met een bruleebrander mooi goudbruin. Dien direct op met een wuif gemalen piment erover.

Beeld Yvette van Boven
Beeld Yvette van Boven

Plannen om uit eten te gaan, maar ontbreekt het je aan inspiratie? Foodvlogger Mooncake gidst je langs de lekkerste (en vaak nog onbekende) keukens – van fenomenaal Palestijns eten in Drachten tot verfijnde Cambodjaanse gerechten in Breda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden