De Gids Vakantie

Naar huis met een achterbak vol hypermarché-souvenirs. Maar welke?

Op vakantie zijn supermarkten minstens zo geliefd als kerken. En hoe groter hoe beter. Wat nemen we mee terug naar huis? Deze week de supermarktspecials uit Italië, het land van, onder veel meer, vacuümverpakte stukken kaas en vlees, gezouten kappertjes! Funghi porcini! Brutti ma buoni-koekjes! Koffie van Kimbo! Douchegel van Felce Azzurra! 

Instantrisotto (alleen voor luie studenten)
Volkskrant-correspondent Jarl van der Ploeg: ‘Tijdens mijn studententijd in Bologna raakte ik gesteld op de Italiaanse instantrisotto van Knorr, met saffraan of funghi. Ideaal studentenvoer. Terug in Groningen dacht iedereen dat ik heel veel had geleerd van de Italiaanse keuken.’

Pasta (in ieder geval niet die van Barilla)
‘Inkoppertje. Nederlanders denken altijd dat pasta van het merk Barilla goede pasta is, maar hier sla je er een modderfiguur mee. In Italië wordt Barilla gezien als matige tot slechte pasta. Beter is De Cecco − ook te koop in Nederland, zij het niet in alle varianten. Maar probeer vooral andere merken uit.’

Muntsiroop (of een andere smaak die in Nederland niet alomtegenwoordig is)
‘Mijn broer moest vroeger altijd liters muntsiroop mee, sciroppo menta van het merk Fabbri. Mierzoet en heel vies.’

Fabbri Menta Foto RV

Zaden
‘Voor mijn ouders neem ik altijd zaden mee voor hun moestuin. Die kun je hier in elke supermarkt kopen voor een cent of 80. In Wageningen staat nu een lap grond vol met cavolo nero uit de Carrefour van bij mij om de hoek. Ook meenemen: puntarelle en radicchio, een bittere slasoort. En je kunt natuurlijk de blits maken met peperoncino, tomaten en aubergines uit Puglia.’

Saffraan van 3 Cuochi
Kees de Klein en zijn vriend Edoardo Costa, wiens familie oorspronkelijk uit de regio Piemonte komt: ‘We nemen uit Italië altijd safraan van 3 Cuochi mee naar huis. We laten ze soms ook gewoon opsturen, alleen al de verpakking is de moeite waard.’ 

V Zomer Magazine maakt de komende weken boodschappenlijstjes en doet een beroep op medeliefhebbers van de grotere buitenlandse supermarkt: wat móét je meenemen? We negeren daarbij voor het gemak dat het gros van de spullen heus wel érgens in Nederland te krijgen is, want aan de charme van een achterbak vol supermarktsouvenirs is moeilijk weerstand te bieden.Voed ons! Met welk eten en drinken keert u terug uit Japan, Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten en/of Groot-Brittannië? g.heesakkers@volkskrant.nl

Aluminiumfolie van Cuki

De Klein: ‘Met de verhuizing van de volledige inboedel van Edo’s oma naar Nederland kwam veel Cuki-aluminiumfolie uit de jaren zeventig mee. Deze folie scheurt nooit schuin af!’

Aluminiumfolie Foto RV

Sgrassatore universale van Chanteclair
De Klein: ‘Edoardo importeert ook schoonmaakmiddelen van het merk Chanteclair. Volgens Edo ruiken die naar schoon huis. Ik denk zelf dat ze ruiken naar de goedkeuring van zijn nonna.’


Alle kinderproducten waar ‘bimbo’ op staat
De Klein: ‘Altijd leuk om cadeau te doen.’

Paperinik
De Klein: ‘Mijn visuele heimelijk genoegen uit het tijdschriftenschap is Paperinik, de superheldmanga-editie van de Italiaanse Donald Duck, om m’n Italiaans bij te spijkeren.’

En in wélke supermarkt moeten we toeslaan?

Volgens Italië-correspondent Jarl van der Ploeg van de Volkskrant

Goedkope supermarkten Todis en Tuodi

Duurder, of even duur als thuis Carrefour, Coop en Eataly.

Het beste aan de Italiaanse supermarkt ‘Toen ik net in Rome woonde, wilde ik een gerecht met broccoli klaarmaken. In de supermarkt kon ik alleen nergens broccoli vinden. ‘Het is geen seizoen voor broccoli’, kreeg ik te horen. In Nederlandse supermarkten merk je niks van een broccoliseizoen, maar op de groente- en fruitafdelingen in Italië wordt bijna alleen seizoensspul verkocht.’

Het vreemdste: ‘Diepvriespizza. Onbegrijpelijk. Bij de pizzeria op de hoek haal je een verse margherita voor 3 euro 50.’

Meer over