De Gids Weekendwijsheid

Mogelijke oplossingen gaan verloren als we onze eigen oordelen in de weg laten staan

Opdat we leren van andermans ervaringen: elke week een levensveranderend inzichtje van een bekendere Nederlander.

Irma van Dueren.

Irma van Dueren (60), ambassadeur in Jemen: ‘‘C’est notre habitude’, zei een legergeneraal in Congo: dorpen plunderen en vrouwen verkrachten, dat doen we nou eenmaal. Het klonk onverschillig, alsof hij niet doorhad dat het iets vreselijks was. In zulke situaties is het lastig om je niet te laten leiden door je eigen oordeel, toch probeer ik in plaats daarvan te luisteren.

Als je vaak in oorlogssituaties werkt, is het risico dat je cynisch wordt: daar gáán we weer, zoiets. Ik merkte een zekere vermoeidheid op toen ik na Soedan en Oeganda voor de VN in Congo werkte aan het bestrijden van seksueel geweld en alleen maar daders en slachtoffers ontmoette. Tot ik in 2014 dokter Mukwege bezocht in zijn ziekenhuis in Bukavu. Hij verricht al jaren operaties op verkrachte vrouwen en kinderen, maar ondanks die omgeving blijft hij geïnteresseerd in iedere patiënt, bed na bed. Ik leerde: als je dit werk wil doen, is oprechte interesse onontbeerlijk.

Nu probeer ik er in Jemen achter te komen waarom de oorlog niet ophoudt, en ook hier draait alles om luisteren: naar regeringsleiders, vluchtelingen, rebellen. Het gaat er niet om dat zij en ik het eens worden, maar dat ik de kennis opdoe die bijdraagt aan mijn doel: een oplossing. Zo weet ik dat jonge mannen zich niet per se uit ideologische redenen aansluiten bij een terreurorganisatie, maar vaak uit geldnood. Ook bij het leger in Congo bleken economische principes mee te spelen: plunderen en verkrachten was een beloning voor soldaten die niet uitbetaald kregen. Vreselijk natuurlijk, maar ook het begin van een mogelijke oplossing, en die had ik niet gehoord als ik mijn eigen oordeel in de weg had laten staan.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.